Η επίδραση της μουσικοθεραπείας στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού - Θεοφάνους, Σόφη (My University, 2023)
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Η ασθένεια, όπως και η θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν αρκετά συμπτώματα στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Ως εκ τούτου, η μουσικοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην μείωση του άγχους, του πόνου, της κατάθλιψης και την αύξηση ποιότητας ζωής καθώς και του ύπνου. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η επίδραση της μουσικοθεραπείας και η επίδρασή της στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση των άρθρων που είναι δημοσιευμένα στην Αγγλική γλώσσα και διεθνή βιβλιογραφία σε βάσεις δεδομένων (EMBASE, PUBMED, CI-NAHL,) με λέξεις κλειδιά (music therapy OR music intervention OR musical therapy) AND (breast cancer) AND (treatment OR intervention OR therapy) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας εντοπίστηκαν 152 άρθρα σχετικά με το καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, από τα οποία επιλέχθηκαν τα 6 για την έρευνα. Εντούτοις διαπιστώθηκε πως η μουσικοθεραπεία επιδρά θετικά στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, με διάφορες μεταβλητές όπως η επίδραση στο άγχος, η μείωση του πόνου, η ποιότητα του ύπνου, η ποιότητα ζωής και η κατάθλιψη. Συμπεράσματα: Μετά από την παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση διαφάνηκε πως η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ενεργά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού στην μείωση του άγχους, κατάθλιψης αλλά και στην αύξηση ποιότητας ζωής και ποιότητας ύπνου. Αν και η μουσικοθεραπεία φάνηκε να επιφέρε πολλά οφέλη στη πορεία της νόσου των ατόμων, ωστόσο, το είδος της μουσικής δεν διαφάνηκε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους. Η περαιτέρω διερεύνηση του εν λόγω θέματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα και άμεση πρόκληση για τους ερευνητές, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Keywords: μουσικοθεραπεία; καρκίνος του μαστού; άγχος; κατάθλιψη; music therapy; breast cancer; anxiety; depression