Πρόταση για Εφαρμογή Σχεδίου Ασφάλειας Νερού στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού - Ησαΐα, Μαρία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό επαρκούς ποσότητας και καλής ποιότητας είναι ουσιώδης για την διατήρηση μιας υγιούς ζωής. Ένα υδρευτικό σύστημα πρέπει να έχει βασική επιδίωξη του την παραγωγή ασφαλούς πόσιμου νερού και τη διασφάλιση της ποιότητας του με σκοπό την προστασία της υγείας του καταναλωτή.Στην Κύπρο, η ανάλυση του πόσιμου νερού διέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/83/ΕΚ η οποία έχει εναρμονιστεί στο Κυπριακό Δίκαιο με τον Νόμο Ν87(Ι)/2001 και αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και την εξασφάλιση ποιότητας πόσιμου νερού στον καταναλωτή.Παρόλο που η μεθοδολογία που εισάγεται με την οδηγία αυτή αποτελεί οπωσδήποτε θετική εξέλιξη στη διαδικασία διασφάλισης της ποιότητας πόσιμου νερού, ωστόσο δεν καλύπτει πλήρως την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση κινδύνων και προβλημάτων που μπορούν να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.Το Σχέδιο Ασφάλειας Νερού (ΣΑΝ) είναι ένα προληπτικό σύστημα που εφαρμόζεται σε συστήματα υδροδότησης και αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού στην αλυσίδα διανομής του, με βάση τη σχετική νομοθεσία και τις ισχύουσες ρυθμιστικές διατάξεις. Σε αυτή την εργασία προτείνεται η διαμόρφωση και εφαρμογή Σχεδίου Ασφάλειας Νερού στο υδρευτικό δίκτυο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού. Η μεθοδολογία για την ανάπτυξη του ΣΑΝ πραγματοποιήθηκε σε έντεκα στάδια και στηρίχθηκε στο εγχειρίδιο που συντάχθηκε το 2009 στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ WHO (World Health Organization) και IWA (International Water Association), με τίτλο: Water Safety Plan Manual: Step-by-step risk management for drinking-water suppliers.Με το πέρας της μελέτης, προέκυψε ότι στο παρόν στάδιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα ΣΑΝ στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού. Τα κύρια προβλήματα που αναγνωρίστηκαν είναι η εμπλοκή διαφορετικών οργανισμών με διαφορετικές αρμοδιότητες που αφορούν στην παροχή, διαχείριση και έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού στην Κύπρο, η αναγκαιότητα που υπάρχει στο γεγονός ότι η ομάδα πρέπει να αποτελείται από άτομα από όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, η απαιτούμενη συνεχής απασχόληση της ομάδας ΣΑΝ στο σκοπό της σε συνδυασμό με το περιορισμένο προσωπικό του ΣΥΛ και η έλλειψη χρηματικών πόρων για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης. Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι τα υφιστάμενα μέτρα ελέγχου που λαμβάνει το ΣΥΛ για την παροχή υγιούς πόσιμου νερού είναι ικανοποιητικά και προτείνονται κάποια επιπλέων μέτρα που μπορούν να αποδώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια στο σύστημα όπως η τοποθέτηση αισθητήριων οργάνων για συνεχή παρακολούθηση επιπέδων χλωρίου στο δίκτυο και η εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο και προστασία των φυσικών πηγών νερού του ΣΥΛ.
Keywords: Σχέδιο ασφάλειας νερού; Πόσιμο νερό; Ποιότητα νερού; Υδρευτικό δίκτυο; Εκτίμηση κινδύνων; Μέτρα ελέγχου; Water safety plan; Drinking-water; Water quality; Water-supply network; Risk assessment; Control measures