Συσχέτιση κόπωσης και διαταραχών ύπνου με την ακτινοθεραπεία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού - Κλεάνθους, Κυριακή (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ο καρκίνος του μαστού, είναι από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Αποτελεί η δεύτερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ καθώς και στην Ευρώπη η εμφάνιση του έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με τον αιρθμό να ανέρχεται στις 180.000. Στην Κύπρο υα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση του φαινομένου αυτού αφού καθημερινά κάθε 16 λεπτά γίνεται και μια νέα διάγνωση μιας γυανίκας με καρκίνο του μαστού. Η ακτινοθεραπεία είναι ένας τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο μετεγχειρητικά όσο και σε ανεγχείρητες περιπτώσεις ή παρηγορητικά σε περίπτωση μεταστάσεων ή υποτροπών.
Keywords: Ακτινοθεραπεία; Καρκίνος του μαστού; Συμπεριφορικά συμπτώματα; Διαταραχές ύπνου