Η μέτρηση της λειτουργικής επικοινωνίας χορηγώντας το δείκτη επικοινωνιακής αποτελεσματικότητας (CETI) σε επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου - Αντωνίου, Κυριακή (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Η λειτουργική επικοινωνία χαρακτηρίζεται ως ένα μέσο κοινωνικά κατάλληλο που το άτομο χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει τις ανάγκες, τα θέλω, τα ενδιαφέροντα και τα συναισθήματα του. Σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι η χορήγηση του Δείκτη Επικοινωνιακής Αποτελεσματικότητας (Communicative Effectiveness Index – CETI), σε επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου με χρόνια αφασία καθώς και στους φροντιστές των ατόμων αυτών για τη μέτρηση της λειτουργικής επικοινωνίας. Στη μελέτη αυτή, συμμετείχαν συνολικά δεκαπέντε επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου με χρόνια αφασία και οκτώ φροντιστές. Τους επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου αποτελούν δώδεκα άνδρες και τρεις γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 67,4 έτη. Όσον αφορά τα ευρήματα, δεν παρατηρήθηκε σημαντική στατιστική διαφορά σε κανένα από αυτά. Το φύλο και η ηλικιακή ομάδα που φαίνεται να επηρεάστηκε η λειτουργική επικοινωνία είναι οι άνδρες 61-70 ετών. Ωστόσο, φάνηκε σύμφωνα με τους ίδιους τους επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου πως η λειτουργική τους επικοινωνία δεν έχει επηρεαστεί σε βαθμό που να μην μπορούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους, τα θέλω τους, τα συναισθήματα τους, ακόμη και να κοινωνικοποιηθούν.. Τέλος, είναι αναγκαία η περεταίρω και εις βάθος διερεύνηση του θέματος αυτού.
Keywords: Επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου; Αφασία; Λειτουργική επικοινωνία; Δείκτης επικοινωνιακής αποτελεσματικότητας; Stroke patients; Aphasia; Functional communication; Communicative effectiveness index