Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη και η βλαπτική επίδραση του στην ανάπτυξη του νεογνού - Παπαπαύλου, Αγγελική (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στις μέρες μας ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών είναι ενεργητικοί καπνιστές. Από αυτές, οι περισσότερες συνεχίζουν να καπνίζουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης γεγονός που καθιστά το έμβρυο το πρώτο από τους παθητικούς καπνιστές. Το γεγονός αυτό φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα είτε κατά τη διάρκεια της κύησης είτε μετά τη γέννηση του παιδιού, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί το κατά πόσο το κάπνισμα της μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιδρά αρνητικά τόσο στο έμβρυο όσο και στη μετέπειτα ανάπτυξη του νεογνού. ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η συστηματική ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PubMed, GoogleScholar, ScienceDirect και με λέξεις κλειδιά όπως «smoking during pregnancy», «κάπνισμα και εγκυμοσύνη», «προβλήματα κύησης από το κάπνισμα», «problems caused by smoking in pregnancy», «Smoking in pregnancy infant growth». ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Με την πιο πάνω μέθοδο αναζήτησης βρέθηκαν 13 μελέτες κατά τη περίοδο 2005 – 2012 που είχαν τα ίδια κριτήρια αναζήτησης. Μέσα από τη μελέτη αυτών σχεδόν όλες οι έρευνες είχαν σαν αποτέλεσμα ότι το μητρικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις, όπως το βάρος γέννησης των νεογνών, τον πρόωρο τοκετό, την μη κανονική ανάπτυξη του εμβρύου, τη μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο ρόλος που παίζει το μητρικό κάπνισμα, αλλά και το παθητικό, στο έμβρυο αλλά και στη μετέπειτα πορεία του παιδιού είναι πολύ επικίνδυνος, και σ’ αυτό έχουν συμφωνήσει πολλοί από τους ερευνητές που μελετήθηκαν. Επομένως το συμπέρασμα που εξάγεται μέσα από αυτή τη μελέτη είναι ότι το μητρικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του εμβρύου και του παιδιού. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια στις έγκυες γυναίκες ή και σε αυτές που πρόκειται να κάνουν παιδιά για να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που θα τους στιγματίζουν σε όλη τους τη ζωή.
Keywords: Εγκυμοσύνη; Κάπνισμα; Ανάπτυξη παιδιού; Βρέφος