Παραγωγή συμφώνων σε προγλωσσικά κωφά νήπια με κοχλιακό εμφύτευμα κατά το στάδιο του βαβίσματος - Πίγγου, Χρυσταλλένη (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Ο σκοπός της έρευνας ήταν να πραγματοποιηθεί η ανάλυση και η περιγραφή των συμφώνων κατά το στάδιο του κανονιστικού βαβίσματος και έπειτα, νηπίων που έλαβαν κοχλιακό εμφύτευμα (ΚΕ) μετά τους 24 μήνες χρονολογικής ηλικίας. Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν τέσσερα προγλωσσικά κωφά ελληνόπουλα νήπια, με χρονολογική 3:0-4:0 ετών και μετεγχειρητική ηλικία 0:0-0:7 μηνών αντίστοιχα. Οι καταγραφές πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των νηπίων, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και μέσα από την αλληλεπίδραση με τους γονείς. Η ανάλυση του λόγου των νηπίων έγινε μέσω της διαδικασίας της ακροατικής ανάλυσης και της υιοθέτησης των αρχών του υποφωνολογικού μοντέλου του Oller (2000), ενώ η μεταγραφή όλων των πρωτοεκφωνημάτων έγινε βάσει του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου (ΔΦΑ). Τέλος, πραγματοποιήθηκε η ταξινόμηση των συμφώνων σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τον τόπο, τρόπο άρθρωσης και την ηχηρότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ελληνόπουλα νήπια με ΚΕ, παρήγαγαν περισσότερα διχειλικά σύμφωνα, όσον αφορά τον τόπο άρθρωσης και περισσότερα κλειστά σύμφωνα, σχετικά με τον τρόπο άρθρωσης. Σύμφωνα με την ηχηρότητα, τα άηχα σύμφωνα καταγράφηκαν περισσότερες φορές, αν και η διαφορά μεταξύ τους ήταν μικρή. Τα αποτελέσματα της παρούσα έρευνας, βρέθηκαν σε συμφωνία με αρκετές έρευνες της διεθνούς βιβλιογραφίας, παρόλο που παρατηρήθηκε μεγαλύτερη παραγωγή ηχηρών συμφώνων σε άλλες έρευνες, παρά άηχων, που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη. Συμπερασματικά, τα νήπια που εμφυτεύονται σε μεγαλύτερη χρονολογική ηλικία, μπορούν να παρουσιάσουν ραγδαία ποιοτική ανάπτυξη στις πρώτες γλωσσικές δομές της ομιλίας.
Keywords: Κοχλιακό εμφύτευμα; Kανονιστικό βάβισμα; Προγλωσσική ομιλία; Σύμφωνα; Nήπια; Cochlear implant; Canonical babbling; Prelinguistic speech; Consonants; Infants