Μάθηση μέσω βιβλίων επαυξημένης πραγματικότητας με τη χρήση κινητών συσκευών τάμπλετ - Κουμή, Κωνσταντίνος (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Σκοπός του έργου είναι η συλλογή στοιχείων από μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου σχετικά με το πόσο εύκολα μπορούν να μάθουν και να αντλήσουν πληροφορίες με τη χρήση βιβλίων επαυξημένης πραγματικότητας σε σύγκριση πάντα με το παραδοσιακό τρόπο μάθησης, τα βιβλία. Οι χρήστες (μαθητές), θα έχουν την ευκαιρία μέσω της αλληλεπίδρασης τους με το τάμπλετ και την AR εφαρμογή να αποκτήσουν καινούργιες γνώσεις με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Κύριος στόχος είναι να παρατηρήσουμε αν τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα με αυτό το προτεινόμενο νέο τρόπο διδασκαλίας και αν απομνημονεύουν τις πληροφορίες που μαθαίνουν σε σύγκριση με το παραδοσιακό τρόπο μάθησης. Για τους σκοπούς αυτής της εφαρμοσμένης έρευνας σχεδιάστηκε το βιβλίο με τα ενσωματωμένα ειδικά αναγνωριστικά (AR) στοιχεία. Ταυτόχρονα σχεδιάστηκε η εφαρμογή που θα ενσωματωθεί στο τάμπλετ για την επικοινωνία τους μαζί με το AR βιβλίο. Η εφαρμογή και το βιβλίο θα έχουν ως θέμα τη γεωγραφία και συγκεκριμένα, διάσημα αξιοθέατα και πληροφορίες για γνωστές χώρες του κόσμου. Πραγματοποιήθηκε η χρήση της εφαρμογής από ομάδα παιδιών του ιδιωτικού φροντιστηρίου Saint Marina όπου καταγράφηκαν' οι απόψεις και οι αντιδράσεις τους για το νέο τρόπο διδασκαλίας. Πρόκειται για 20 παιδιά Ε' τάξης δημοτικού ηλικίας 9 μέχρι 10 ετών. Η συλλογή δεδομένων έγινε χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους όπως συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια. Βάση των στοιχείων που αντλήσαμε έγινε αξιολόγηση του εργαλείου, για να αποδείξουμε κατά πόσο ανταποκρίνεται στους πιο πάνω στόχους. Δηλαδή αν η χρήση κινητών συσκευών σε συνδυασμό με βιβλία εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευσή έχει αποτελέσματα όπως την γρήγορη και εύκολη μάθηση αλλά κυρίως αν τα παιδιά απομνημονεύουν τις πληροφορίες που τους δόθηκαν. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στα δύο τελευταία ίδια ερωτηματολόγια όπου οι μαθητές απαντούσαν πριν και μετά την διεξαγωγή της μελέτης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε μάθηση μέσο της χρήσης αυτής της τεχνολογίας με τα παιδιά να δείχνουν στο τέλος ότι απομνημόνευσαν αρκετές από τις πληροφορίες που έλαβαν.
Keywords: Βιβλίο; Επαυξημένη πραγματικότητα; Τάμπλετ; Τρόπος διδασκαλίας; Τεχνολογία