Αξιολόγηση του επιπέδου γνώσεων των νοσηλευτών της ΜΕΘ και καθορισμός της προτίμησης της εκπαίδευσης στην επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία : ποσοτική μελέτη - Κυριάκου, Νεόφυτος (My University, 2025)
Εισαγωγή: Η επαυξητική εναλλακτική επικοινωνία (ΕΕΕ) επικεντρώνεται στην υποστήριξη ατόμων που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες και τις σκέψεις τους μέσω του προφορικού λόγου. Οι νοσηλευτές που εργάζονται σε ΜΕΘ επικεντρώνονται στην παροχή ποιοτικής και ασφαλούς φροντίδας σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς και η διερμηνεία των επικοινωνιακών προσπαθειών των ασθενών είναι καθημερινή ανάγκη για την κατανόηση των αναγκών των ασθενών. Ωστόσο, στο πολυάσχολο περιβάλλον της ΜΕΘ, η επικοινωνία με τους ασθενέις μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα. Επιπλέον, οι νοσηλευτές συνήθως δεν εκπαιδεύονται στις μεθόδους, τις τεχνικές και τις στρατηγικές της υποστηριζόμενης επικοινωνίας που είναι διαθέσιμες προκειμένου να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των αναγκών των μη ομιλούντων ασθενών. Στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει έλλειψη ερευνητικών δεδομένων σχετικα με τις γνώσεις των νοσηλευτών στην ΕΕΕ στις ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου. Σκοπός: Να διερευνήσει τις γνώσεις των νοσηλευτών ΜΕΘ σχετικά με την εναλλακτική επαυξητική επικοινωνία και να καθορίσει την προτίμηση τους σχετικά με τον τρόπο εκπαίδευσης σε μεθόδους ΕΕΕ. Υλικό και μέθοδος: Ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής αναπτύχθηκε με βάση το μοντέλο συμμετοχικής έρευνας. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν 111 νοσηλευτές ΜΕΘ από τις τρεις μεγαλύτερες ΜΕΘ της Κύπρου. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη γνώσεων σχετικά με την ΕΕΕ και επίσης έλλειψη πόρων όσον αφορά το υλικό και τις μεθόδους για την πρόσβαση στην εκπαίδευση στην ΕΕΕ. Ήταν εμφανές ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία από τους νοσηλευτές των ΜΕΘ να εκπαιδευτούν σε μεθόδους εναλλακτικης επαυξητικής επικοινωνίας. Συμπεράσματα: Η Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία (ΕΕΕ), συνδράμει σημαντικά στην επικοινωνία μεταξύ νοσηλευτών και ασθενών. Η παρούσα μελέτη δίνει μια ισχυρή βάση προς την επιστημονική κοινότητα, για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Περαιτέρω μελέτη ενδείκνυται, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Keywords: επαυξητική εναλλακτική επικοινωνία; ΜΕΘ; Augmentative Alternative Communication; AAC