Η αποτελεσματικότητα και η ανεκτικότητα της τοπιραμάτης στις παιδικές ημικρανίες - Έλληνας, Σταύρος (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Οι διαταραχές κεφαλαλγιών είναι από τις πιο συχνές διαταραχές του νευρικού συστήματος. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων με κεφαλαλγίες σε όλο τον κόσμο έχει διαγνωστεί σωστά από έναν φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Είναι μία πάθηση όμως που βιώνεται πολύ πιο έντονα σε παιδιά, εφήβους και νέους. Η χρήση της τοπιραμάτης πιθανών να είναι η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση και η εξέταση της αποτελεσματικότητας της χρήσης της τοπιραμάτης για την ανεκτικότητα της χρήση, στην αντιμετώπιση, τη μείωση καθώς και την προφύλαξη των παιδικών ημικρανιών. Υλικό και μέθοδος: Πρόκειται για μία μελέτη συστηματικής ανασκόπησης. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής Ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όπως EMBASE, MEDLINE, CINAHIL, COCHRANEM και PUBMED. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι: (migraine disorders) και (headaches) και (children) και (topiramate) και (prophylaxis) και (headache treatment) με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Μελετήθηκαν έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση της τοπιραμάτης όσον αφορά την ασφάλεια, αντιμετώπιση, μείωση και πρόληψη των παιδικών ημικρανιών. Βάση διαφόρων κλινικών δοκιμών – τυφλών – τυχαιοποιημένων – με εικονικό φάρμακο – συγκριτικές μελέτες, όλες οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η τοπιραμάτη είναι η πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση, τη διαχείριση, μείωση και πρόληψη των παιδικών ημικρανιών. Η τοπιραμάτη, είναι αποτελεσματικότερη αν λαμβάνεται 2 φορές την ημέρα μέσω της στοματικής οδού σε σύνολο 100mg/day. Συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τη χρήση της τοπιραμάτης είναι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, ανορεξία, γαστρεντερίτιδα, παραισθήσεις, υπνηλία, καθώς και η απώλεια βάρους. Συμπεράσματα: Η τοπιραμάτη φαίνεται να αποτελεί το καταλληλότερο, ασφαλέστερο και πιο ανθεκτικό φάρμακο εκλογής για την διαχείριση των παιδικών ημικρανιών καθώς επιδρά και στη προφύλαξη από αυτές.
Keywords: Διαταραχές ημικρανιών; Πονοκέφαλοι; Παιδιά; Τοπιραμάτη; Προφύλαξη; Φαρμακευτική αντιμετώπιση ημικρανιών