Αντιμικροβιακή δράση οξυγαλακτικών βακτηρίων που απομονώθηκαν από κεφίρ - Χαραλάμπους, Έλενα (My University, 2024)
Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό προϊόν το οποίο έχει υποστεί ζύμωση και η κατανάλωση του γίνεται όλο και πιο περιζήτητη. Ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο γίνεται παρασκευή του κεφίρ είναι με κόκκους κεφίρ ενώ στον βιομηχανικό τρόπο δεν χρησιμοποιούνται οι κόκκοι κεφίρ, αφού δεν αναπτύσσονται γρήγορα αλλά έχουν και ψηλό κόστος στην παραγωγή τους. Επομένως, στην βιομηχανία εφαρμόζονται συγκεκριμένα μείγματα βακτηρίων του γαλακτικού οξέος αλλά και ζυμομυκήτων έτσι ώστε να γίνεται αλλαγή της γεύσης και της λειτουργίας συγκριτικά με την εφαρμογή κόκκων κεφίρ. Αντικείμενο της πτυχιακής αυτής εργασίας ήταν η απομόνωση των οξυγαλακτικών βακτηρίων από δείγματα κεφίρ που αγοράστηκαν από την κυπριακή αγορά. Ο στόχος της παρούσας έρευνας ήταν να μελετηθεί η χημική και μικροβιολογική σύσταση των κεφίρ και στην συνέχεια να γίνει απομόνωση των οξυγαλακτικών βακτηρίων και να μελετηθεί η αντιμικροβιακή τους δράση. Αρχικά έγινε μικροβιολογικός έλεγχος των δειγμάτων κεφίρ για θέματα ασφάλειας τους και ακολούθησε χημικός έλεγχος με προσδιορισμό της οξύτητας των δειγμάτων με ογκομέτρηση και μέτρηση του pH των δειγμάτων με την χρήση pH μέτρου. Στην συνέχεια, έγινε απομόνωση και ανακαλλιέργεια των οξυγαλακτικών βακτηρίων για την μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης ενάντια σε 5 συγκεκριμένους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Keywords: κεφίρ; οξυγαλακτικά βακτήρια; απομόνωση; αντιμικροβιακές ιδιότητες; kefir; lactic acid bacteria; isolation; antimicrobial properties