Οδηγός δημόσιας διαβούλευσης για περιβαλλοντικά θέματα - Νίκου, Κυριακή (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η Δημόσια Διαβούλευση είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στις μέρες μας κυρίως για την ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων κατά την κατασκευή ενός έργου. Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετήθηκαν Ευρωπαϊκές νομοθεσίες και κανονισμοί οι οποίοι απαιτούν την διεξαγωγή την δημόσιας διαβούλευσης κατά την εκπόνηση ενός έργου. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η δημιουργία ενός οδηγού δημόσιας διαβούλευσης. Στο οδηγό αυτό σημαντικός παράγοντας για την λήψη μιας απόφασης είναι οι πληροφορίες από τους άμεσα ενδιαφερομένους καθώς και οι όποιες ανησυχίες τους σε σχέση με το έργο. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά ο σχεδιασμός της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης καθώς και κάποια χρήσιμα εργαλεία. Στην παρούσα διατριβή, έγινε μελέτη και ανασκόπηση στο Νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου για τα περιβαλλοντικά θέματα. Η κυριότερη νομοθεσία για τη περιβάλλοντική πληροφορία στην Κυπριακή νομοθεσία είναι αυτή της Σύμβασης του Άαρχους. Γίνεται αναφορά στην σύμβαση και στους τρείς πυλώνες ( πρόσβαση στις πληροφορίες για περιβαλλοντικά θέματα ,συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και πρόσβαση στην δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα) καθώς και στην εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής. Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση πρακτικών δημόσιας διαβούλευσης στην Κύπρο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος εκπονήθηκε ένας οδηγός δημόσιας διαβούλευσης που περιλαμβάνει όλα τα στάδια μιας δημόσιας διαβούλευσης καθώς και ανάλυση του κάθε σταδίου. Η χρήση ενός ολοκληρωμένου οδηγού δημόσιας διαβούλευσης, ο οποίος πηγάζει μέσα από τις καλύτερες πρακτικές σχεδιασμού, δεξιοτήτων και συμπεριφορών, δύναται να ενδυναμώσει την αίσθηση της πολιτικής αποτελεσματικότητας και να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των πολιτών.
Keywords: Οδηγός; Δημόσια διαβούλευση; Περιβάλλον; Σύμβασης του Άαρχους