Η χρήση του εμβόλιου για τον ιό HPV στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας - Πέτρου, Αναστασία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες και οφείλεται κατά κύριο λόγω στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 490.000 γυναίκες ανά το παγκόσμιο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας . Η ανακάλυψη των εμβολίων ενάντια στον ιό ΗPV αποτελεί σημαντικό βήμα στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον ΚΤΜ. Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των εμβολίων ενάντια στον ιό HPV για την πρόληψη του ΚΤΜ και των προκαρκινικών βλαβών του βλεννογόνου του. Επιμέρους στόχοι είναι να μελετηθεί η ασφάλεια και η ανεκτικότητα της χρήσης του εμβολίου, όπως επίσης και η διάρκεια της ανοσογενετικής δράσης του ενάντια στον ιό. Μεθοδολογία: Στην παρούσα μελέτη έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με τις πιο κάτω λέξεις αναζήτησης στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα: • Στην ελληνική γλώσσα: Καρκίνος Τραχήλου της μήτρας, εμβόλιο, ιός HPV, ανοσοθεραπεία. • Στην Αγγλική γλώσσα : Cervical Cancer, Vaccination, prevention, HPV, immunotherapy. Έγινε αναζήτηση της βιβλιογραφίας στο διαδίκτυο σε ελληνικές και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε αναζήτηση μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΠΑΚ και σε ηλεκτρονικές πηγές αναζήτησης όπως είναι το Medline CSA, Medline EBS Cohost, Medline with full text, CINAHL with full text, στο Pubmed, στο Directory of open Access Journals και στο BMJ Publishing Group. Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών η χρήση του εμβολίου μειώνει σημαντικά την εμφάνιση ΚΤΜ στις γυναίκες που οφεολονται στον ιο HPV, όπως επίσης και την εξέλιξη των ενδοεπιθηλιακών βλαβών του ΤΜ. Η χρήση του εμβολίου μειώνει σημαντικά το κόστος για τη θεραπεία του ΚΤΜ, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.Συμπεράσματα: Εν κατακλείδι, οι κλινικές δοκιμασίες για το εμβόλιο ενάντια στο ιό HPV θα πρέπει να είναι συνεχείς. Επίσης, η χορήγηση του εμβολίου HPV θα πρέπει να διευρυνθεί με συμπερίληψη του στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών. Το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης του ΚΤΜ καθώς και τον αριθμό των περιστατικών μετά το test Παπανικολάου τα οποία στέλλονται για κολποσκόπηση με τελική έκβαση την αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας(ΤΜ)
Keywords: Καρκίνος Τραχήλου της μήτρας; Εμβόλιο; Ιός HPV; Ανοσοθεραπεία