Η σχέση του μητρικού θηλασμού με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην παιδική ηλικία - Ιωσήφ, Ιωσηφίνα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά είναι μια από τις συχνότερες χρόνιες ασθένειες με επιπτώσεις τόσο στο ίδιο το παιδί, στην οικογένεια του όσο και στη δημόσια υγεία και υπηρεσίες υγείας γενικότερα. Επομένως, θεωρείται απαραίτητος ο εντοπισμός των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του. Παρά το γεγονός ότι ο μητρικός θηλασμός έχει αναγνωριστεί για τα πολλαπλά οφέλη στη υγεία των παιδιών, ο ρόλος του ως προς την ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι αμφιλεγόμενος. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας κριτικής ανασκόπησης της ερευνητικής βιβλιογραφίας, είναι η συσχέτιση μητρικού θηλασμού και εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην παιδική ηλικία.
Keywords: Παιδική παχυσαρκία; Θηλασμός; Διαβήτης στα παιδιά; Obesity in children; Breast Feeding; Diabetes in children