Αξιολόγηση και εφαρμογή αεροψεκασμών σε αμπελώνες με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μικρού όγκου - Σωκράτους, Δήμος (My University, 2022)
Ο γεωργός από την νεολιθική εποχή μέχρι και σήμερα ασχολείται επώδυνα από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι το τέλος. Οι κίνδυνοι για διασφάλιση καλής ποιότητας παραγόμενου προϊόντος είναι αμέτρητοι αφού βιοτική και αβιοτική παράγοντές αλλοιώνουν ανεπιφύλακτα τα παραγόμενα φυτικά είδη. Η κακή χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών και λιπασμάτων οδήγησε στην ανάγκη, ένταξης της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα. Το αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η «αξιολόγηση και εφαρμογή αεροψεκασμών σε αμπελώνες με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μικρού όγκου». Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να ενημερώσει τους αμπελουργούς για της νέες και καινοτόμες μεθόδους ψεκασμού που είναι πρόθυμες να πάρουν σάρκα και οστά στα επόμενα χρόνια. Η πτυχιακή αυτή αποτελείται από δύο σκέλη: 1) Βιβλιογραφική ανασκόπηση για τη χρήση των ΜΕΑ στη γεωργία και συγκεκριμένα στο αμπέλι με δεδομένα από την Κύπρο και 2) την εφαρμογή πολυφασματικού ΜΕΑ για την χαρτογράφηση και δημιουργία ορθωφωτογραφιών με τη χρήση δεικτών βλάστησης και την χρήση ψεκαστικού ΜΕΑ για το υπολογισμό όγκου ψεκασμού για την περίοδο του χειμερινού ψεκασμού σε Κυπριακούς αμπελώνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πριν από τη χρηση πολυφασματικού ΜΕΑ πρεπει να προηγείται η απαλλαγή των ζιζανίων από την καλλιέργεια αφού αυτή επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες βλάστησης και συνεπώς την παρατήρηση της καλλιέργειας. Κατά τη χρήση ψεκαστικού ΜΕΑ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πλάτος ψεκασμού πρέπει να είναι μειωμένο στα 1.8 m όταν ο ψεκασμός γίνεται σε ύψος 2,5 m, ενώ ο όγκος ψεκασμού σε σχεση με την εναπόθεση μικροσταγονιδίων είναι ανάλογος. Τα αποτελέσματα της διασποράς ψεκαστικού υγρού που αντιστοιχεί στα 50 λίτρα ανά εκτάριο ήταν 10,61 % (±5,16), τιμή που κρίνεται ως πολύ χαμηλή. Στην περίπτωση των 75 λίτρων και 100 λίτρων ανά εκτάριο, η διασπορά ψεκαστικού υγρού κυμάνθηκε στα 31,36 % (±4,96) και 53,38 % (±3,29), αντίστοιχα, ενώ στην περίπτωση των 150 λίτρων ανά εκτάριο, η διασπορά ψεκαστικού υγρού κυμάνθηκε στα 67,07 % (±7,12).
Keywords: Αμπέλι; Έξυπνη γεωργία; Drone; GPS; UAV; Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη; Τηλεπισκόπηση; Drone; Vineyard; Smart farming; GPS; UAV; Drones; Drones