Παραγωγή γάλακτος από μηρυκαστικά - σύμφωνα με την Αναγεννητική Γεωργία - Κακουρή, Αιμιλία (My University, 2023)
H ταχεία περιτροπική εντατική βόσκηση που ανήκει στην Αναγεννητική Γεωργία, θεωρητικά αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές γεωργικές πρακτικές για την παραγωγή χορτονομής και βοσκοτόπων, την αύξηση της οργανικής ύλης και αύξηση της παραγωγής γάλακτος, καθώς συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας του εδάφους και των υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Υπάρχουν διάφορες απόψεις τόσο για τον ορισμό της ταχείας περιτροπικής εντατικής βόσκησης όσο και για τα θετικά ή αρνητικά που παρουσιάζει η συγκεκριμένη βόσκηση. Σημαντικό, αποτελεί το γεγονός ότι για να χρησιμοποιηθεί αυτό το είδος βόσκησης χρειάζεται απαραίτητα χώρο, παροχή νερού και υψηλό κόστος. Στόχος της πτυχιακής αυτής ήταν η μελέτη της επίδρασης των δύο συγκεκριμένων τεχνικών βόσκησης από γαλακτοπαραγωγά ζώα όπως οι αγελάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα γαλακτοπαραγωγά πρόβατα στην Ισπανία καθώς και οι επιδράσεις τους ως προς την παραγωγή γάλακτος , στην οργανική ύλη του εδάφους και των υπολοίπων υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο τεχνικών βόσκησης σε ότι αφορά τον κύκλο θρεπτικών συστατικών και της βιοποικιλότητας. Τονίζεται πως γεωργικές πρακτικές, όπως η συγκεκριμένη βόσκηση που εξετάζεται, μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη στον τομέα της κτηνοτροφίας καθώς μπορεί να συμβάλει στην βιωσιμότητα της γεωργικής αγοράς. Εν κατακλείδι, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση και άλλων υπηρεσιών του οικοσυστήματος καθώς και να σχεδιαστούν σωστές πρακτικές διαχείρισης της βόσκησης για την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων.
Keywords: ταχεία περιτροπική εντατική βόσκηση; συμβατική περιτροπική εντατική βόσκηση; γαλακτοπαραγωγές αγελάδες; γαλακτοπαραγωγά πρόβατα; παραγωγή γάλακτος; υπηρεσίες οικοσυστήματος; έδαφος; regenerative rotational grazing; conventional rotational grazing; dairy cows; dairy sheep; milk production; ecosystem services; soil