Γεωμετρικός σχεδιασμός αυτοκινητόδρομου - Μακρυγιάννης, Γιώργος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα διπλωματική μελέτη αποσκοπεί στην κατανόηση των βασικών αρχών Γεωμετρικού Σχεδιασμού ενός Αυτοκινητόδρομου. Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης αναλύεται η έννοια του δρόμου, όπως αυτή δίνεται μέσα από τους Κυπριακούς κανονισμούς σχεδίασης αυτοκινητόδρομου του 1992 και 1997. Μετέπειτα, μελετώνται, μεταξύ άλλων, οι ταχύτητες, που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό ενός δρόμους, η κατά μήκος κλίση και η επίκλιση. Επιπλέον, επεξηγήθηκαν οι έννοιες των ισοϋψών, της ισοκλινούς γραμμής, και της τελικής απόδοσης της πολυγωνικής γραμμής. Ακολούθως, έγινε αναλυτική εξήγηση της οριζοντιογραφίας, της οριζοντιογραφικής καμπύλης, της κλωθοειδούς καμπύλης, και της χιλιομέτρησης. Περαιτέρω, στο επόμενο κεφάλαιο αναφέρθηκε η μηκοτομή, όπου αναλύθηκαν οι έννοιες των υψομέτρων, της ερυθράς, και της μηδενικής γραμμής. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν οι έννοιες των επικλίσεων των οριογραμμών, των διατομών και των στοιχείων ορατότητας. Εν τέλει, βάσει και της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, διεξήχθη γεωμετρικός σχεδιασμός σε τμήμα οδικού δικτύου μεταξύ της πόλης Πάφου και της Πόλης Χρυσοχούς στο οποίο εξετάζονται οι διαδικασίες του κάθε σταδίου με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια του Σχεδιασμού.
Keywords: Γεωμετρικός σχεδιασμός; Eπίκλιση; Kατηγορία οδού; Kατά μήκος κλίση; Mηκοτομή; Oριζοντιογραφία