Επανάληψη ψευδολέξεων απο παιδιά με ειδική γλωσσική διαταραχή και παιδιά τυπικής ανάπτυξης - Πολυκάρπου, Άντρια (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη διερευνά την επίδοση των παιδιών με Eιδική Γλωσσική Διαταραχή (ΕΓΔ) και των παιδιών τυπικής ανάπτυξης κατά την επανάληψη των ψευδολέξεων και των πραγματικών λέξεων. Τέθηκαν τα ερωτήματα: α) εάν υπάρχει στατιστική σημαντική διαφορά κατά την επανάληψη των λέξεων μεταξύ των μικρότερων ηλικιακά παιδιών των δύο ομάδων, β) εάν υπάρχει στατιστική σημαντική διαφορά κατά την επανάληψη των λέξεων μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακά παιδιών των δύο ομάδων, γ) εάν υπάρχει στατιστική σημαντική διαφορά κατά την επανάληψη των λέξεων μεταξύ των μεγαλύτερων και μικρότερων ηλικιακά παιδιών με ΕΓΔ, δ) εάν ο αριθμός ορθών συλλαβών των πραγματικών λέξεων και των ψευδολέξεων που παρήγαγαν τα παιδιά με ΕΓΔ είναι σημαντικά διαφορετικός, από αυτόν που παρήγαγαν τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Μεθοδολογία έρευνας: Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκαν 38 παιδιά. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες βάσει της διάγνωσής και της χρονολογικής τους ηλικίας. Τα παιδιά με ΕΓΔ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (ΕΓΔ1, ΕΓΔ 2), όπως επίσης και τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης (ΤΑ 1, ΤΑ 2). Κατά την αξιολόγηση των παιδιών παρουσιάστηκαν λέξεις στην Κοινή Νέα Ελληνική γλώσσα και στην Κυπριακή διάλεκτο. Κάθε παιδί κλήθηκε να επαναλάβει 20 πραγματικές λέξεις και 20 ψευδολέξεις τόσο στην Κοινή Νέα Ελληνική γλώσσα, όσο και στην Κυπριακή διάλεκτο. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά με ΕΓΔ παρουσιάζουν χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την επανάληψη ψευδολέξεων. Μεταξύ των ομάδων ΕΓΔ 1 και ΤΑ 1, βρέθηκε στατιστική σημαντική διαφορά κατά την επανάληψη των πραγματικών λέξεων (p = 0,002). Μεταξύ των ομάδων ΕΓΔ 2 και ΤΑ 2 βρέθηκε στατιστική σημαντική διαφορά κατά την επανάληψη των ψευδολέξεων (p= 0,003) , αλλά και των πραγματικών λέξεων (p= 0,03). Επιπλέον, στατιστική σημαντική διαφορά βρέθηκε μεταξύ των ομάδων ΕΓΔ 1 και ΤΑ 1 όσον αφορά τον συνολικό αριθμό ορθών συλλαβών κατά την παραγωγή των πραγματικών λέξεων (p= 0.004), ενώ μεταξύ των ομάδων ΕΓΔ 2 και ΤΑ 2 βρέθηκε στατιστική σημαντική διαφορά όσον αφορά τον συνολικό αριθμό ορθών συλλαβών κατά την παραγωγή των ψευδολέξεων ( p= 0.004).
Keywords: Ειδική Γλωσσική Διαταραχή; Τυπική ανάπτυξη; Ψευδολέξεις; Πραγματικές λέξεις; Ορθές συλλαβές; Specific language impairment; Typical development; Non-words; Real words; Correct syllables