Επίδραση φαινολικών oυσιών σε μύκητες ασθενειών του ξηλώματος της αμπέλου - Παναγή, Αναστάσιος (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Η αρνητική αντίληψη της συμβατικής γεωργίας αυξάνει την προτίμηση βιολογικών πρακτικών στις καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια η Βιολογική Γεωργία εξαπλώνεται όλο ένα και περισσότερο με το πιο δύσκολο και περίπλοκο επίτευγμα να είναι η αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών. Στην αμπελουργία μεγάλο οικονομικό πρόβλημα παγκοσμίως αποτελούν οι Grapevine Trunk Diseases και ευθύνονται για την ποσοτική και ποιοτική μείωση των παραγόμενων προϊόντων στην Βιομηχανία της αμπελουργίας. Οι ασθένειες αυτές είναι αποτέλεσμα διάφορων μύκητο-παθογόνων ίδιας ή και διαφορετικής φυσιολογίας και αντιμετωπίζονται ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές στον τομέα της αμπελοπαραγωγής. Οι πληγές από τα ετήσια κλαδέματα είναι ο κυριότερος λόγος της εντατικοποίησης τους στον αγρό και βασικό θέμα πολλών ερευνητικών άρθρων για την διαχείρισή τους. Στόχος της παρακάτω Πτυχιακής Διατριβής είναι η αξιολόγηση φυσικών ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προστατευτικά πληγών. Για την επίτευξη του θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικές ουσίες φαινολικής φύσης και μύκητες από την οικογένεια Botryosphaeriaceae που συσχετίζονται με τις ασθένειες του ξηλώματος της αμπέλου (Vitis vinifera L.).
Keywords: Βιολογική γεωργία; Grapevine Trunk Disease; Φαινολικές ουσίες; Organic farming; Grapevine Trunk Diseases; Phenolic substances; Wound protection