Συνεισφορά του μεθανίου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου - Νικολάου, Ευθυμία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος , Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η πτυχιακή διατριβή με τίτλο Η απόδειξη της συνεισφοράς του CH4 στο φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ως στόχο τη διερεύνηση της συμβολής του CH4 στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης. Αρχικά, στο Θεωρητικό Υπόβαθρο παρουσιάζονται οι φυσικοχημικές ιδιότητες του CH4, οι φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές εκπομπών του CH4 στην ατμόσφαιρα καθώς επίσης τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο. Επιπλέον, περιγράφεται το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις εκπομπές CH4, ενώ παράλληλα παρατίθενται και τρόποι αντιμετώπισης του CH4. Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο Βιβλιογραφική Ανασκόπηση παρουσιάζεται η μέθοδος υπολογισμού των συγκεντρώσεων του CH4 στην ατμόσφαιρα και της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Γίνεται καταγραφή για το δυναμικό παγκόσμιας θέρμανσης του CH4 και τη συμβολή των υδρατμών στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ακόμη, γίνεται αναφορά για τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας η οποία είναι διχασμένη όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο Πειραματικό Μέρος υπολογίζονται οι συγκεντρώσεις CH4/ έτος και η συγκέντρωση του CH4 από το 2000-2100 στον πλανήτη. Μέσα από τα πιο πάνω υπολογίστηκε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για το 2100 λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης του μεθανίου σε ισοδύναμες μάζες CO2. Ακολούθως, σε διάφορες συγκεντρώσεις υπολογίστηκε πόσο αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία. Συνοψίζοντας, στο τέταρτο κεφάλαιο με τίτλο Συμπεράσματα - Μελλοντική Έρευνα καταγράφονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τους υπολογισμούς που έγιναν στο κεφάλαιο 3, καθώς και κάποιες εισηγήσεις για μελλοντική έρευνα.
Keywords: Φαινόμενο του θερμοκηπίου; Μεθάνιο; CH4