Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση ατομικών πτυχιακών εργασιών (ΑΠΕ) μέσω του διαδικτύου - Τσιάτταλου, Αγλαΐα (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει λειτουργήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος της λειτουργίας του, το θέμα ατομικών πτυχιακών εργασιών είναι γραφειοκρατικό. Δηλαδή, όλες οι διαδικασίες γίνονται σε ένα χαρτί, το οποίο δεν προσφέρει καθόλου ασφάλεια αφού άλλο άτομο συμπληρώνει την αίτησή του και άλλο άτομο την καταχωρεί ηλεκτρονικά. Στόχος αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η επίλυση του προβλήματος πτυχιακών εργασιών που υπάρχει στο ΤΕΠΑΚ. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό – διαδικτυακό σύστημα το οποίο θα προσφέρει ασφάλεια στον χρήστη, τόσο στα προσωπικά του στοιχεία όσο και στις προσωπικές του ενέργειες. Η πτυχιακή εργασία που ανέλαβα θα αναλύσει, προδιαγράψει, σχεδιάσει, υλοποιήσει και εγκαταστήσει στον Web-server του ΤΕΠΑΚ ένα σύστημα λογισμικού που θα διεκπεραιώνει ένα αριθμό λειτουργιών για τις πτυχιακές εργασίες του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΗΜΗΤΕΠ) τόσο από την πλευρά των ακαδημαϊκών μελών όσο και από την πλευρά των φοιτητών. Μέσω αυτού του συστήματος, ο κάθε χρήστης θα μπορεί να ενεργεί ατομικά, χωρίς να χρειάζεται η παρεμβολή δεύτερου προσώπου (π.χ. γραμματεία). Οι κύριες λειτουργίες που χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα είναι η υποβολή θεμάτων από ακαδημαϊκά μέλη, η εκδήλωση ενδιαφέροντος πτυχιακών εργασιών απο τους φοιτητές, η ανάθεση θεμάτων και επίλυση συγκρούσεων μεταξύ επιλογών των φοιτητών, κλπ. Με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων λειτουργιών που αφορούν τις πτυχιακές εργασίες το τμήμα ΗΜΗΤΕΠ, θα είναι πιό οργανωμένο και θα έχει, για τα προσωπικά στοιχεία αλλά και τις προσωπικές ενέργειες κάθε χρήστη, υψηλή ασφάλεια σε σχέση με το παρόν.
Keywords: Πληροφοριακά συστήματα; Πτυχιακή εργασία; Διαδίκτυο; Information systems; Bachelor thesis; Internet