Διερεύνηση της αντιμικροβιακής δράσης του εκχυλίσματος γλυκόριζας έναντι τροφιμογενών παθογόνων - Μηλιώτου, Χριστοφόρα (My University, 2023)
Από τα αρχαία χρόνια υπήρχε στην καθημερινότητα των ανθρώπων η χρήση των φυτών για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών που μπορεί να προκαλούνται από ποικίλα παθογόνα. Τα εκχυλίσματα από διαφορετικά μέρη του φυτού είναι δυνατόν να εμφανίζουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικότερα, τα φυτά μπορούν να χαρακτηριστούν από ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες αναλόγως των συστατικών τους. Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες των φυτικών εκχυλισμάτων είναι η αντιμικροβιακή τους δράση έναντι τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η αντιμικροβιακή δράση του εκχυλίσματος σκόνης Glycyrrhiza glabra, που είναι παραπροϊόν της βιομηχανικής επεξεργασίας γλυκόριζας, έναντι των τροφιμογενών βακτηριακών παθογόνων: Listeria monocytogenes ATCC 23074, Escherichia coli ATCC 11775, Bacillus cereus ATCC 6089, Staphylococcus aureus ATCC 6538. Ο απώτερος στόχος ήταν η διερεύνηση της διάρκειας που απαιτείται για τη θανάτωση ή τη μείωση της ανάπτυξης των υπό μελέτη μικροοργανισμών κάτω από τη δράση διαφορετικών συγκεντρώσεων γλυκόριζας. Για να επιτευχθεί αυτό πραγματοποιήθηκε Time-kill assay για το κάθε βακτήριο, ενώ ταυτόχρονα έγιναν διαδοχικές αραιώσεις της κάθε μικροβιακής καλλιέργειας. Για την διεκπεραίωση των μικροβιολογικών αναλύσεων χρησιμοποιήθηκε το θρεπτικό υπόστρωμα Mueller Hinton και για να γίνει κατορθωτή η καταμέτρηση των αποικιών ακολουθήθηκε η μέθοδος Miles and Misra. Επίσης, το εκχύλισμα σκόνης γλυκόριζας ήταν διαλυμένο σε αιθανόλη. Στην κάθε μεταχείριση με τη διαφορετική συγκέντρωση γλυκόριζας υπήρχε και η αντίστοιχη συγκέντρωση αιθανόλης, η οποία αποτέλεσε τον θετικό μάρτυρα του πειράματος. Όπως αποδείχθηκε η αιθανόλη δεν επηρέασε την ανάπτυξη των υπό μελέτη βακτηρίων. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής καταδεικνύουν ότι με τη δράση του εκχυλίσματος σκόνης Glycyrrhiza glabra μειώνεται η ανάπτυξη ή προκαλείται η θανάτωση μόνο των Gram θετικών βακτηρίων Listeria monocytogenes ATCC 23074, Bacillus cereus ATCC 6089, Staphylococcus aureus ATCC 6538, ενώ δεν επηρεάζεται η ανάπτυξη του Gram αρνητικού Escherichia coli ATCC 11775. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι, η ανάπτυξη του κάθε Gram θετικού βακτηρίου από αυτά σε συνάρτηση με τον χρόνο επηρεάζεται διαφορετικά, με τη δράση της γλυκόριζας, αναλόγως της φυσιολογίας του.
Keywords: Φυτά--Φαρμακευτικές ιδιότητες; Φυτικά εκχυλίσματα