Η κυπριακή διάλεκτος στην έντυπη διαφήμιση - Πολυβίου, Δανάη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη χρήση της κυπριακής διαλέκτου στην έντυπη διαφήμιση. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος της μελέτης αυτής είναι να ερευνήσει τους λόγους που χρησιμοποιείται η κυπριακή διάλεκτος στην έντυπη διαφήμιση. Επιπλέον, εξετάζεται η απήχηση που έχει στον κόσμο η χρήση της κυπριακής διαλέκτου στις έντυπες διαφημίσεις καθώς και ο εντοπισμός της ηλικιακής ομάδας που ανταποκρίνεται περισσότερο σε αυτή. Αρχικά, γίνεται αναφορά σε προηγούμενες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση διαλέκτων στις έντυπες διαφημίσεις σε παγκόσμιο πλαίσιο και έπειτα, η έρευνα καταλήγει σε μελέτες που έγιναν με τη χρήση της κυπριακής διαλέκτου στις διαφημίσεις των ΜΜΕ. Όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων της μελέτης αυτής, χρησιμοποιήθηκαν τα εργαλεία των ημι-δομημένων συνεντεύξεων καθώς και της ποιοτικής ανάλυσης περιεχομένου. Το δείγμα των συνεντεύξεων αποτελείτο από (10) δέκα άτομα τεσσάρων διαφορετικών τομέων: (2) δύο της γραφιστικής, (2) δύο της διαφήμισης, (4) τέσσερις της δημοσιογραφίας και (2) δύο της γλωσσολογίας. Η ποιοτική ανάλυση περιεχομένου, αφορά την καταγραφή στοιχείων του περιεχομένου των διαφημίσεων και το διαχωρισμό τους σε παρόμοια θέματα. Το δείγμα των διαφημίσεων αποτελείτο από (22) είκοσι δύο διαφημίσεις. Τα αποτελέσματα που απορρέουν μέσα από τα ερευνητικά εργαλεία, είναι ότι η κυπριακή διάλεκτος επιλέγεται στις διαφημίσεις για λόγους αμεσότητας και ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Επιπλέον, παρά τη μεγάλη απήχηση που γνωρίζει, υπάρχει κόσμος που την απορρίπτει. Τέλος, ο ηλικιακός παράγοντας φάνηκε να μην αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα ανταπόκρισης του κοινού.
Keywords: Κυπριακή διάλεκτος; Έντυπη διαφήμιση; Διάλεκτος; Διαφήμιση; ΜΜΕ