Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας: επένδυση για ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα - Ρόμπολας, Περικλής; Μασούρας, Πανίκος; Αυγουστή, Σωτήρης (My University, 2020)
Από τη μετάβαση στη Πληροφορική της Υγείας για την Οικονομική και Κλινική Υγεία (HITECH) στην Αμερική το 2009, οι εξελίξεις αναφορικά με την τεχνολογία και χρήση των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας (ΗΦΥ) ήταν σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Υπό το πρίσμα αυτό μέσω της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών υγείας παρέχονται στους νοσηλευτές μεγάλες δυνατότητες προκειμένου να παρέχουν σύγχρονη ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς. Σκοπός: Ο προσδιορισμός των πλεονεκτημάτων του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για τον νοσηλευτή. Μέθοδος ανασκόπησης: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση επιστημονικών άρθρων και ερευνητικών μελετών δημοσιευμένων στην Αγγλική γλώσσα στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων «Pubmed» και «Cinahl» κατά την τελευταία 7ετία. Αποτελέσματα: Ο ΗΦΥ ως μέσο αποθήκευσης, ανάκτησης και διαχείρισης των δεδομένων υγείας για τον πληθυσμό έχει περισσότερα οφέλη παρά μειονεκτήματα για τους νοσηλευτές ως μελών της διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας. Ένα σημαντικό όφελος για το νοσηλευτή είναι η ευκρίνεια σε σχέση με τον χειρόγραφο τρόπο καταγραφης των δεδομένων υγείας του ασθενούς με επακόλουθη τη πρόληψη λαθών ειδικότερα όσον αφορά τη διαχείριση των φαρμάκων. Παράλληλα είναι δυνατή η ενημέρωση των νοσηλευτών για τις κρίσιμες κλινικές εργαστηριακές τιμές σε σχέση με τις φυσιολογικές, έτσι ώστε να μειώνεται η επαναληψιμότητα κλινικών ελέγχων και άρα ο χρόνος νοσηλείας, ενώ το θεραπευτικό αποτέλεσμα βελτιώνεται. Επιπρόσθετα είναι δυνατή η αποθήκευση και μελλοντική ανάκτηση απεικονιστικών ελέγχων με τη μορφή εικόνων. Επίσης η διατήρηση και διαχείριση των δεδομένων υγείας του ασθενούς γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον διακίνησης της πληροφορίας τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από τον ίδιο τον ασθενή ο οποίος δύναται να έχει πρόσβαση στο φάκελό του. Βέβαια ο αποθηκευμένος μεγάλος όγκος δεδομένων ασθενών αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης των νοσηλευτών ως προς τη λήψη κλινικών αποφάσεων, ενώ συνολικά διασφαλίζει την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας τόσο σε επίπεδο καθημερινής κλινικής πρακτικής όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Συμπεράσματα: Ο ΗΦΥ παρέχει στους νοσηλευτές πολλές δυναμικές στο σύγχρονο κλινικό περιβάλλον. Προκειμένου όμως να πολλαπλασιαστεί η προσθετική αξία γι’ αυτούς πρέπει να αρθούν εμπόδια σχετιζόμενα με την έλλειψη δεξιοτήτων πληροφορικής, το υψηλό κόστος και η διαχείριση του εργασιακού χρόνου. Έτσι ο ΗΦΥ θα αποτελεί μια πραγματικά σύγχρονη επένδυση αναφορικά με τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας.
Keywords: Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας; Νοσηλευτής