Παραγωγή ενέργειας από απόβλητα των κρουαζιερόπλοιων - Κυριάκου, Ελένη (My University, 2012)
Είναι σαφές πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι πολλές και καλύπτουν όλο το εύρος της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μία από τις πιο σημαντικές είναι και η διάθεση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι χαρακτηρίζεται από επιπτώσεις μακροχρόνιες και ιδιαίτερα επικίνδυνες, τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Με βάση την ισχύουσα οδηγία 2008/98/ΕΚ, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υποχρεούνται να θεσπίσουν ένα σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων που παράγουν καθώς και να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης μέχρι το τέλος του 2013. Η ανάκτηση ενέργειας είναι μία από τις επιλογές που καθορίζονται στην οδηγία ως πιθανή λύση. Οι μέθοδοι επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας διαχωρίζονται σε θερμικές και μη-θερμικές τεχνολογίες και περιλαμβάνουν καύση, αναερόβια χώνευση και πυρόλυση. Η παρούσα διατριβή εστιάζεται στην παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα των κρουαζιερόπλοιων που ενλιμανίζονται στο λιμάνι της Λεμεσού. Αρχικά, πραγματοποιείται εκτενής ανάλυση της διαχείρισης και της ποσότητας των αποβλήτων που συλλέγονται από τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Λεμεσού, καθώς και περιγραφή των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών της κάθε μεθόδου. Επιπλέον, υπολογίζεται η ενέργεια που παράγεται από το κάθε είδος αποβλήτων για το έτος 2011 σε κιλοβατώρες, και αναλύονται όλα τα αντίστοιχα περιβαλλοντικά οφέλη και επιπτώσεις που συνοδεύονται από την ανέγερση μιας τέτοιας μονάδας. Τέλος, πραγματοποιήθηκε τεχνοοικονομική μελέτη η οποία αφορά την ανέγερση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, η οποία βασίστηκε στη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Η κατασκευή της μονάδας θα είναι μεταλλική με βάση από σκυρόδεμα. Η μονάδα θα είναι σε θέση να αποτεφρώσει 60.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Η τεχνολογία επεξεργασίας των απορριμμάτων θα είναι η καύση. Τέλος, υπολογίστηκε ότι η μονάδα επεξεργασίας μέσα σε 50 χρόνια λειτουργίας θα επιφέρει 857,6 εκατομμύρια ευρώ κέρδος και ο χρόνος απόσβεσης της μονάδας υπολογίζεται περίπου στα 5-6 χρόνια.
Keywords: Επικίνδυνα απόβλητα; Απορρίμματα και διάθεση απορριμμάτων; Κρουαζιερόπλοια; Hazardous wastes; Refuse and refuse disposal; Cruise lines