Μελέτη και περιγραφή των κύριων αμπελογραφικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων της γηγενούς ποικιλίας σταφυλιού "Πρωμάρας" - Κουππάρης, Άγγελος (My University, 2022)
Η γηγενής οινοποιήσιμη ποικιλία ‘Πρωμάρα’ αναφέρεται για πρώτη φόρα στη βιβλιογραφία το 1893. H ‘Πρωμάρα’ είναι λευκή ποικιλία η οποία καλλιεργείται σε ελάχιστες έκτασης στης πέντε ζώνες οίνων προστατευμένης ονομασίας που θεσπίστηκαν από τη Κυπριακή νομοθεσία. Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίζεται στην μελέτη των μορφολογικών χαρακτηριστικών στης ποικιλίας αυτής. κυρίως μελετήθηκαν η μορφολογία του ώριμου φύλλου, τα διάφορα χαρακτηριστικά του τσαμπιού και της ράγας. Για τον εντοπισμών των χαρακτηριστικό μας ακολουθήθηκαν οι περιγραφικοί δείκτες του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Η παρούσα πτυχιακή μετά από συνεργασία με το Οινοποιείο Βλασίδη πραγματοποιήθηκε στο αμπελώνα του οινοποιείου που είναι στο χωριό Κοιλάνι που βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού, κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2021 (Ιούνιο μέχρι Αύγουστο). Τα φαινολογικά στάδια που παρατηρήθηκαν αφορούσαν κυρίως τα ώριμα φύλλα, την ταξιανθία, το τσαμπί και την ράγα. Η ποικιλία ‘Πρωμάρα’ χαρακτηρίζεται με σφηνοειδές σχήμα φύλλων, παρουσιάζει περίπου 7 λοβούς και ποικιλομορφία στην παρουσία δοντιών. Στο κάτω μέρος του φύλλου εντοπίζεται πυκνό σύστημα τριχίδιων ανάμεσα στα νεύρα όπως και πάνω στα νεύρα και πιθανώς αυτό το ανατομικό χαρακτηριστικό βοηθάει στην προσαρμογή της ‘Πρωμάρας’ σε ξηρικά εδάφη. άλλα χαρακτηριστικά που βρέθηκαν είναι ότι η ‘Πρωμάρα’ έχει στρογγυλή ράγα και το χρώμα του δέρματος της είναι ‘yellow gold’ και παρουσιάζει κουκούτσια χωρίς εγκάρσιες ραβδώσεις στο πλάι.
Keywords: Πρωμάρα; Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV); Οινοποιείο Βλασίδη