Καρύδια Πεκάν : προοπτικές καλλιέργειας στην Κύπρο - Ιωάννου, Ιωάννης (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Το πεκάν (Carya illinoinensis) αποτελεί έναν ξηρό καρπό που προσομοιάζει το καρύδι με υψηλή διατροφική αξία που η καλλιέργεια της ενδείκνυται για συγκεκριμένα μεσοκλίματα της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει σημαντικό έλλειμα γνώσης όσο και έλλειψή κρίσιμης μάζας ερευνητών για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Η παρούσα διατριβή αποσκοπεί στην καταγραφή ιδιαίτερων χαρακτήρων και καλλιεργητικών πρακτικών της καλλιέργειας πεκαν με σκοπό να την καταστήσουν μια εναλλακτική καλλιέργεια που υπό προϋποθέσεις μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά προσοδοφόρα. To πεκάν είναι ευπροσάρμοστο σε ένα μεγάλο εύρος εδαφών και αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη που στραγγίζουν εύκολα, είναι βαθιά και εύφορα. Το πεκάν χρειάζεται επαναλαμβανόμενες αρδεύσεις ανά τακτά διαστήματα κατά την περίοδο επιμήκυνσης των βλαστών και αύξησης του καρπού και το γέμισμά του. Eπίσης, δεν προσβάλλεται συχνά από εχθρούς και ασθένειες με την κίτρινη αφιδά να αποτελεί το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Κύπρο. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι το φαινόμενο παρενιαυτοφορίας με την εναλλαγή χρονιών με υψηλή και χαμηλή παραγωγή. Επιπρόσθετα, πέραν από την καλλιέργεια και την συγκομιδή των καρυδιών τύπου πεκαν, η μετέπειτα μετασυλλεκτική επεξεργασία τους αποτελεί κομβικό σημείο αφού μπορούν να παρασκευαστούν πολλά προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στη βιβλιογραφία όσο αφορά τη καρυδιά τύπου πεκάν αλλά και να δοθεί έμφαση στις προοπτικές καλλιέργειας της στην Κύπρο και στο οικονομικό κέρδος που μπορεί να αποφέρει. Συνολικά, η παρούσα διατριβή αποσκοπεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο εγχειρίδιο για την καλλιέργεια καρυδιάς πεκάν στην Κύπρο.
Keywords: Καρύδια Πεκάν; Καλλιέργεια; Καρπός; Επεξεργασία καρπού; Pecan; Crop; Nut; Processing