Διερεύνηση της παρουσίας μικροπανίδας εδάφους σε ακαλλιέργητα εδάφη της Κύπρου - Γεωργίου, Ευαγγελία (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Το έδαφος αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για την διατήρηση της ζωής. Πρακτικά είναι ένα φυσικό σώμα που καλύπτει μεγάλο μέρος της επιφάνειας της Γης. Επίσης, αποτελεί σημαντικό μέσο ανάπτυξης αυτοφυών και καλλιεργούμενων φυτών, από τα οποία καλύπτονται και οι διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου. Είναι ο κύριος φυσικός πόρος που υποστηρίζει άμεσα και έμμεσα την ύπαρξη, τη διατήρηση της ζωής στη γη και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Εκτός από αυτές τις εμφανείς και γνωστές χρήσεις, το έδαφος επιτελεί και κάποιες λειτουργίες οι οποίες, ούτε εμφανείς είναι αλλά ούτε και γνωστές σε εκείνους που δεν ασχολούνται με την επιστημονική μελέτη του εδάφους. Αποτελεί το μέσο που ελέγχει και καθορίζει την ποιότητα του νερού στον υδρολογικό κύκλο. Λύματα και απορρίμματα ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και νεκρά σώματα φυσικών οργανισμών και μικροοργανισμών αφομοιώνονται και διασπώνται στο έδαφος, έτσι ώστε τα βασικά συστατικά τους να επαναχρησιμοποιηθούν από επόμενες γενεές ζωής. Επιπρόσθετα, το έδαφος παρέχει ενδιαίτημα σε τεράστιο αριθμό διαφορετικών οργανισμών και μικροοργανισμών. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της παρουσίας μικροπανίδας εδάφους σε ακαλλιέργητη γη από πενήντα διαφορετικά σημεία της Κύπρου και η σύγκριση τους σε δύο διαφορετικές περιόδους, κατά τον Ιανουάριο του 2019 και ακολούθως το Σεπτέμβριο του 2019. Τα εδάφη αυτά εξετάστηκαν ως προς την κοκκομετρική τους σύσταση, το pH, την ηλεκτρική αγωγιμότητα και τον πληθυσμό αρθροπόδων και νηματωδών. Τα αποτελέσματα έδειξαν κυρίως την διακύμανση των αρθροπόδων και των νηματωδών κατά τις δύο διαφορετικές περιόδους συλλογής των δειγμάτων, όπου παρατηρήθηκε αύξηση του πληθυσμού αντίστοιχα κατά την δεύτερη περίοδο δειγματοληψίας. Η αύξηση αυτή πιθανόν να οφείλεται στις υψηλές βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ετών καθώς και αύξηση και ανάπτυξη της βιομάζας στο έδαφος. Είναι γεγονός ότι η εναλλαγή των καιρικών συνθηκών που παρουσιάζονται στο νησί (περιοδικές ανομβρίες εναλλάσσονται με πολυομβρίες), διαμορφώνουν τόσο την παρουσία και τον πληθυσμό της εδαφική μικροχλωρίδα όσο και την μικροπανίδα.
Keywords: Μικροοργανισμοί; Κυπριακά εδάφη; Ακαλλιέργητα εδάφη; Microorganisms; Uncultivated land; Soil