Ανθρωπολογία του hacking : η περίπτωση του Κύπριου hacker - Ιωσηφάκη, Δέσποινα – Ραφαέλλα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου,Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι hackers βρίσκονται στο επίκεντρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως εγκληματίες. Σύμφωνα με τον Sterling (1992), hacker είναι αυτός που επιδιώκει και αξιοποιεί τις αδυναμίες σε ένα σύστημα υπολογιστή ή δίκτυο υπολογιστών, δηλαδή προσπαθεί να ανακαλύψει τα κενά στα συστήματα υπολογιστών και τους λόγους που υπάρχουν αυτά. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η εις βάθος κατανόηση και ερμηνεία του hacking. Επίσης, διερευνώνται οι λόγοι που τους ωθούν να γίνουν hackers και πως οι ίδιοι κατανοούν και πως καθορίζουν την υποκουλτούρα τους. Για τη διεκπεραίωση της έρευνας χρησιμοποιήθηκε εθνογραφική μελέτη, όπου διερευνήθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διάσπαρτων ομάδων Κύπριων hackers. Από αυτούς επιλέχθηκε και ένας πάνω στον οποίο εστίασε για κάποιο χρονικό διάστημα η συμμετοχική παρατήρηση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας γινόταν λήψη εθνογραφικού λογαριασμού, δηλαδή ενός ημερολογίου, στο οποίο σημειώνονταν όλες οι συναντήσεις. Η μελέτη κατέδειξε ότι η αγάπη των ατόμων για την τεχνολογία τους οδηγεί να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που έχουν σχέση με αυτή. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι οι hackers είναι ηθικοί και μέσα από τις εκδηλώσεις προσπαθούν να προωθήσουν τα Ελεύθερα Λογισμικά. Τέλος, όπως διαφάνηκε, οι hackers δεν αναφέρονται καθόλου για την ενασχόλησή τους με το hacking.
Keywords: Cypriot hackers; Technology; Hacking