Διερεύνηση και Αξιολόγηση της Ενσωματωμένης Κάμερας Leica Dual της Κινητής Συσκευής Huawei P10 Plus σε Εφαρμογές Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Μπασδέκης, Κωνσταντίνος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει τίτλο «Διερεύνηση Και Αξιολόγηση Της Ενσωματωμένης Κάμερας Leica Dual, Της Κινητής Συσκευής Huawei P10 Plus, Σε Εφαρμογές Πολιτιστικής Κληρονομιάς.», και εκπονήθηκε στα πλαίσια του Προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. O σκοπός της εν λόγω πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση και αξιολόγηση της διπλής κάμερας (RGB και παγχρωματική εικόνα) της εταιρίας Leica, η οποία βρίσκεται στη κινητή συσκευή Huawei P10 Plus, βγάζοντας φωτογραφίες από κειμήλια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους συγχώνευσης των εικόνων αυτών. Αρχικά, πριν από την διερεύνηση χρειάζεται να πραγματοποιηθεί βαθμονόμηση της κάμερας της κινητής συσκευής αλλά και εσωτερικός προσανατολισμός της. Έπειτα έγινε χρήση τεσσάρων μεθόδων συγχώνευσης, των Brovey, Multiplicative, PCA και Wavelet. Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόστηκαν σε φωτογραφίες που πάρθηκαν μέσα στον Ι.Ν. του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό Παρεκκλησιά της επαρχίας Λεμεσού, και αφορούν μέρος τοιχογραφίας που απεικονίζει τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Στη συνέχεια έγινε εφαρμογή οκτώ δεικτών ποιότητας εικόνας, των Bias, CC, DIV, Entropy Diff, ERGAS, Q, RASE και RMSE σε κάθε μία από τις τέσσερις μεθόδους συγχώνευσης, και εξαγωγή εικόνων και συμπερασμάτων αυτών. Φαίνεται ότι η μέθοδος συγχώνευσης Wavelet ήταν πιο κατάλληλη για την βελτίωση της αρχικής εικόνας RGB.
Keywords: Βαθμονόμηση; Εσωτερικός προσανατολισμός; Συγχώνευση εικόνας