Αυτο-αξιολόγηση ικανοποίησης φωνής και ποιότητας ζωής σε διεμφυλικούς ασθενείς στην Κύπρο.Ο ρόλος της λογοθεραπείας. - Ελ-Ναχρύ, Ειρήνη (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Το περιεχόμενο για έρευνα στην ποιο κάτω έρευνα είναι βασισμένο στους Διεμφυλικούς ασθενείς (Τρανς) στην Κύπρο και το κατά πόσο νιώθουν ικανοποιημένοι σε σχέση με τη φωνή τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα για αυτό τον τομέα τα οποία βασίζονται στην Κύπρο. Για τον λόγο αυτό η έρευνα θα μελετήσει την σχέση μεταξύ της ικανοποίησης των ατόμων σε σχέση με την φωνή τους και το πώς αυτό επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους. Θα ερευνηθεί και ο ρόλος της λογοθεραπείας (θεραπείας φωνής), σε ποιους τομείς και κατά πόσο βοηθά τα άτομα. Για την πραγματοποίηση της έρευνας, έξι διεμφυλικά άτομα συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο φτιάχτηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας πτυχιακής εργασίας. Οι ερωτήσεις στο ερωτηματολόγιο είχαν να κάνουν με τις προσωπικές εμπειρίες και το πώς τα ίδια τα άτομα τις βιώνουν. Ακόμα, για να υπάρχει ολοκληρωμένη άποψη, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση σε παρόμοιες έρευνες. Οι έρευνες μελετήθηκαν διαχρονικά. Από την πιο παλιά στην πιο καινούρια. Τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο και την βιβλιογραφική ανασκόπηση έδειξαν να υπάρχει θετική σχέση μεταξύ ικανοποίησης φωνής και ποιότητας ζωής των ατόμων. Έδειξαν επίσης ότι η λογοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει αρκετούς από τους τομείς της φωνής στον υπό μελέτη πληθυσμό. Κυριότεροι τομείς είναι το ύψος της φωνής και η μη λεκτική επικοινωνία στην οποία εντάσσονται οι φυσικές λειτουργίες όπως είναι ο βήχας, το φτάρνισμα και το γέλιο.
Keywords: Διεμφυλικά άτομα; Τρανς; Κύπρος; Φωνή; Ποιότητα ζωής; Transgender; Voice; Voice therapy; Quality of life; Satisfaction