Η προσαρμογή του ερωτηματολογίου για τον Αντίκτυπο της Αφασίας στα Ελληνικά (AIQ-21-GR): μια μελέτη εγκυρότητας και αξιοπιστίας - Νικολάου, Μαρίνα (My University, 2022)
Οι υπάρχουσες πρακτικές αξιολόγησης των ατόμων με αφασία (ΑΜΑ) βασίζονται από στην αξιολόγηση των γλωσσικών δυσκολιών λόγω της αφασίας. Ο αριθμός των εργαλείων αξιολόγησης του αντίκτυπου της αφασίας που προσαρμόστηκαν ή αναπτύχθηκαν για να αντικατοπτρίζουν την προοπτική των ΑΜΑ στα Ελληνικά είναι περιορισμένος. Το Ερωτηματολόγιο για τον Αντίκτυπο της Αφασίας/ Aphasia Impact Questionnaire-21 (AIQ-21), είναι ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε με βάση το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας, που μετρά την ποιότητα ζωής των ατόμων από τη δική τους οπτική γωνία. Αυτή η έρευνα μελέτησε την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του AIQ-21 στα Ελληνικά (Greek version) (AIQ-21-GR) για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Tα δεδομένα αφορούσαν n=10 ΑΜΑ και n=5 άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς αφασία (ΑΧΑ) και αναλύθηκαν ώστε να προσδιοριστεί η εγκυρότητα κριτηρίου (criterion validity) και η εγκυρότητα κατασκευής (construct validity) του AIQ-21-GR. Για την εγκυρότητα κατασκευής (construct validity) εξετάστηκαν οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων της μελέτης ΑΜΑ και ΑΧΑ όσον αφορά τις βαθμολογίες τους στις υποκλίμακες και τις συνολικές βαθμολογίες της κλίμακας. Εξετάστηκε επίσης η συσχέτιση μεταξύ των βαθμολογιών από τα πεδία και των συνολικών βαθμολογιών της κλίμακας AIQ-21-GR καθώς και εξέταση των συσχετισμών μεταξύ των πεδίων. Για την ανάλυση εγκυρότητας του κριτηρίου, εξετάστηκε η συσχέτιση μεταξύ των συγκρίσιμων πεδίων των AIQ-21-GR και SAQOL-39-GR. Η ανάλυση εγκυρότητας έδειξε ότι η Ελληνική προσαρμογή του AIQ-21-GR έχει υψηλό επίπεδο εγκυρότητας κατασκευής και κριτηρίου. Η αξιοπιστία της κλίμακας αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την ανάλυση εσωτερικής συνέπειας (Internal consistency analysis), όπου εξετάστηκαν οι τιμές συντελεστή αξιοπιστίας Cronbach Alpha για το πεδία της κλίμακας AIQ-21-GR και τη συνολική κλίμακα AIQ-21-GR. Ομοίως, η ανάλυση αξιοπιστίας έδειξε ότι το προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο έχει εξαιρετικό συντελεστή αξιοπιστίας (α = 0,90). Τα ευρήματά της μελέτης προτείνουν ότι το AIQ-21-GR είναι ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο με το ΑΜΑ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλινικά και ερευνητικά περιβάλλοντα. Προτείνεται η στάθμιση του σε μεγαλύτερο ελληνόφωνο πληθυσμό.
Keywords: Εγκεφαλικό Επεισόδιο; Αφασία; AIQ-21-GR; Αξιοπιστία; Εγκυρότητα; Stroke; Aphasia; AIQ-21-GR; Criterion validity; Construct validity; Reliability