Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας διαδικτυακού παρεμβατικού προγράμματος για ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών - Σταύρου, Εύη (q, 2020)
Το άγχος είναι μια από τις συνηθέστερες ψυχολογικές διαταραχές στα παιδιά και τους εφήβους που φοιτούν στο σχολείο. Τα παρεμβατικά προληπτικά προγράμματα που έχουν ως βάση τη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία έχουν την δυνατότητα να εφοδιάσουν τα παιδιά με δεξιότητες για αντιμετώπιση του άγχους. Υπάρχουν όμως διάφορα προβλήματα προσβασιμότητας. Η τεχνολογία μπορεί να άρει κάποια από αυτά τα εμπόδια. Για τους σκοπούς της παρούσας εργασίας δημιουργήθηκε ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον μάθησης το οποίο ενσωματώνει το παρεμβατικό προληπτικό πρόγραμμα «ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ». Στόχος της εργασίας ήταν να εξεταστεί κατά πόσο το περιβάλλον αυτό είναι αποτελεσματικό στη μείωση επιπέδου άγχους παιδιών ηλικίας 9-10 ετών. Στην έρευνα συμμετείχαν δύο τάξεις Δ΄ Δημοτικού (40 παιδιά), ηλικίας 9-10 ετών. Η μία τάξη λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου, ενώ η άλλη ως πειραματική ομάδα στην οποία έγινε η παρέμβαση μέσω του αλληλεπιδραστικού περιβάλλοντος μάθησης. Η παρέμβαση διάρκεσε από τον Νοεμβρίου 2018 μέχρι τον Μαρτίου 2019. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την συλλογή δεδομένων ήταν α) το ψυχομετρικό εργαλείο Spence Children’s Anxiety Scale (SCAS-GR) για τη μέτρηση του επιπέδου άγχους των παιδιών, β) δοκίμιο με τρεις ανοιχτές ερωτήσεις για την αξιολόγηση της αναγνώρισης συναισθημάτων και συμπτωμάτων άγχους και της ανάκλησης τρόπων διαχείρισης άγχους, γ) το System Usability Scale (SUS) για τη μέτρηση της ευχρηστίας του περιβάλλοντος μάθησης, και δ) συνεντεύξεις ως ενίσχυση των ευρημάτων που συλλέχθηκαν με τα υπόλοιπα εργαλεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και στις δύο ομάδες σημειώθηκε μια μικρή μείωση στις τιμές του επίπεδου άγχους, αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, εκτός από την περίπτωση της ψυχαναγκαστικής διαταραχής στην πειραματική ομάδα στην οποία σημειώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση. Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι, παρόλο που δεν μειώθηκε ιδιαίτερα το επίπεδο άγχους των παιδιών, η πειραματική ομάδα απέκτησε γνώσεις αναγνώρισης συναισθημάτων και διαχείρισης συμπτωμάτων άγχους. Τέλος, οι μαθητές της πειραματικής ομάδας χαρακτήρισαν την ιστοσελίδα εύχρηστη και το πρόγραμμα διασκεδαστικό και ευχάριστο.
Keywords: Ψυχική ανθεκτικότητα; Προληπτικό πρόγραμμα; Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία; Αλληλεπιδραστικό περιβάλλον μάθησης; Mental resilience