Σύνθεση νανοδομικού βαριού κράματος υπερύψηλης απόδοσης δια της μετασταθεροποίησης των φάσεων ισορροπίας - Χατζηκωστή, Παναγιώτα (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Το έργο έχει σαν υλικό αναφοράς το σύστημα Cu-W και σκοπός ήταν να εξευρεθεί ο τρόπος ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση των συμβατικών τιμών σκληρότητας, αντοχής και δυσθραυστότητας. Οι βιομηχανικές εφαρμογές το συστήματος είναι πολλαπλές αλλά το έργο επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις εφαρμογές όπου το Cu-W μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ψύκτρα ή σαν διατρητικό πυρομαχικό Αν και η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου συστήματος εστιάζεται στο γεγονός ότι ο χαλκός και το βολφράμιο δεν παρουσιάζουν διαλυτότητα, το γεγονός αυτό απλοποίησε σε ένα βαθμό την μελέτη του συστήματος καθότι ήταν δυνατόν να μελετηθεί το κάθε συστατικό ξεχωριστά. . Η διεξοδική αξιολόγηση και ανάλυση των επιμέρους συστατικών μέσα από διαθέσιμες πληροφορίες είχε σαν αποτέλεσμα να απομονωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που ενώ φαινομενικά χαρακτήριζαν το κάθε συστατικό ανεξάρτητα, ο ελεγχόμενος σε νανοσυνθετικό επίπεδο συνδυασμός τους μπόρεσε να προσδώσει στο εν λόγω σύστημα μια απόλυτα διαφορετική υπόσταση από ότι η συμβατική. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο καταφέραμε να υπερκεράσουμε την αδιαλυτότητα αλλά επίσης να επιτύχουμε τουλάχιστον θεωρητικά την μαζική μίξη των δύο στοιχείων σε ατομικό επίπεδο. Η σύνθεση όμως ενός συσσωματώματος βαριού κράματος δεν είναι αρκετή ώστε να προσδώσει τo απαιτούμενο βιομηχανικό εκτόπισμα ή υπόσταση στο τελικό προϊόν. Για αυτό τον λόγο και λόγω του ότι η αξιολόγηση της προτεινόμενης μεθοδολογίας ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί πειραματικά, αφού η υποδομή του εργαστήριου βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη, αποφασίστηκε όπως γίνει επιπλέον και η διερεύνηση της πιθανότητας μορφοποίησης του κράματος ώστε να γίνει δυνατή η ενσωμάτωση των ιδιοτήτων του συνθετικού υλικού σε δείγμα προκαθορισμένων διαστάσεων.
Synthesis of a nanostructured heavy alloy with ultra high performance through metastibilization of the equilibrium phases
Keywords: Cu-W; Διατρητικό πυρομαχικό; Ψύκτρα