Έμφυλες Διακρίσεις σε Διοικητικές Θέσεις - Μιχαηλίδου, Μιχαηλίνα Μαρία (My University, 2025)
Η παρούσα ερευνητική εργασία διερευνά το φαινόμενο της γυάλινης οροφής καθώς και την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις διοίκησης, εστιάζοντας κυρίως στις αντιλήψεις των εργαζομένων για τις έμφυλες διακρίσεις αλλά και τους παράγοντες που τις ενδυναμώνουν. Στόχος της εργασίας είναι η κατανόηση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική ανέλιξη, όσο και η αξιολόγηση της εφαρμογής πολιτικών ισότητας στους επαγγελματικούς οργανισμούς. Η μελέτη βασίστηκε κυρίως σε μικτή μεθοδολογία, με την χρήση ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε σε 114 εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν κυρίαρχους παράγοντες, την ύπαρξη κοινωνικών στερεοτύπων και οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Η στατιστική ανάλυση παρουσίασε συσχέτιση μεταξύ της αντίληψης περί διακρίσεων και της επιλογής συγκεκριμένων αιτιών. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη συστηματικής εφαρμογής πολιτικών ισότητας και περαιτέρω διερεύνησης πολιτισμικών και οργανωτικών παραγόντων που συντηρούν τις ανισότητες.
Keywords: γυάλινη οροφή; ισότητα φύλων; επαγγελματική ανέλιξη; διακρίσεις; διοικητικές θέσεις