Εφαρμογή μέρους της πιστοποίησης Global Gap στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στην Κύπρο - Σύννου, Ελίζα (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Στη παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζεται η εφαρμογή μέρους του προτύπου Global G.A.P. στις Κυπριακές μονάδες εκτροφής γαλακτοπαραγωγών αγελάδων. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν τα μέρη του προτύπου που μπορούν να ενσωματωθούν στις εκμεταλλεύσεις εύκολα, ποια δύσκολα, ποια χρειάζονται επιδότηση και ιδιαίτερη βοήθεια από το κράτος ή από άλλους φορείς και ποια δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω των συνθηκών εκτροφής στην Κύπρο. Χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο που απευθύνεται στην Γαλακτοπαραγωγή των Μηρυκαστικών για την δημιουργία του ερωτηματολογίου. Για τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής ερωτήθηκαν συνολικά έξι αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγής από την επαρχεία της Λευκωσίας. Τα αποτελέσματα τοποθετήθηκαν και επεξεργάστηκαν σε αρχείο της Excel. Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν θέματα σχετικά με την διατροφή τις εγκαταστάσεις την υγιεινή της μονάδας τον εξοπλισμό την διαδικασία αρμέγματος και την υγιεινή του γάλακτος και την ευζωία των ζώων. Συμπερασματικά, οι μονάδες γαλακτοπαραγωγών αγελάδων της Κύπρου είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε όλα τα παραπάνω θέματα που αφορούν την εκτροφή. Έτσι με μικρές αλλαγές στην πρακτική διαχείρισης αρχείων και μεθόδων που ακολουθούνται θα μπορούσαν εύκολα να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του του προτύπου GLOBAL GAP που εξετάστηκε.
Keywords: Αγελαδοτροφία; Global G.A.P.; Πρότυπο; Κύπρος; Cow farming; Global G.A.P.; Standard; Cyprus