Ασθένειες ξύλου της αμπέλου και τρόποι διασποράς του μολύσματος από αρθρόποδα - Κυριάκου, Ιωάννης (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Στην πτυχιακή εργασία που ακολουθεί αναλύθηκαν οι αναφορές που έχουν γίνει πάνω στις ασθένειες ξύλου της αμπέλου και ταυτόχρονα πως και ποιά έντομα τις μεταφέρουν. Αρχικά θα γίνουν αναφορές στις ασθένειες του ξύλου και ποιές έχουν καταγραφεί στην Κύπρο. Μετέπειτα θα αναλυθούν ποιές άλλες ασθένειες ξύλου υπάρχουν σε άλλα φυτικά είδη. Στο τέλος της εισαγωγής θα δοθούν τρόποι αντιμετώπισης αυτών των παθογόνων με διάφορους τρόπους τόσο με χημικά ή καλλιεργητικές πρακτικές που μπορούν να γίνουν προληπτικά, θεραπευτικά ή εξαλειπτικά. Μετά αναλύθηκαν οι έρευνες που έγιναν σε διάφορα θέματα για τα παθογόνα που προκαλούν τις ασθένειες για την άμπελο και για τα διάφορα άλλα φυτικά είδη που έγιναν έρευνες. Εν κατακλείδι αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα που έχουν καταλήξει οι ερευνητές και τα συμπεράσματα που προσδιορίσαμε εμείς.
Keywords: Αμπέλι; Ασθένειες ξύλου; Έντομα; Μεταφορά; Vineyard; Wood disease; Insects; Transfer