Φυσικοί Κίνδυνοι - Χατζηφαίδωνος, Ελένη (My University, 2022)
Από την αρχαιότητα η ανθρωπότητα καθημερινά υποφέρει από αμέτρητα προβλήματα και δεν έχει βρει λύσεις. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον ίδιο τον άνθρωπο, είναι προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με τη βιωσιμότητα στους οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς , πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς τομείς. Ωστόσο. ο άνθρωπος για την επιβίωση του καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα για τα οποία δεν ευθύνεται. Τέτοια είδη προβλημάτων είναι οι φυσικές καταστροφές. Οι φυσικές καταστροφές είναι φυσικά φαινόμενα σε ασυνήθιστη κλίμακα που οι άνθρωποι δεν περιμένουν και δεν μπορούν να ελέγξουν. Οι φυσικοί κίνδυνοι αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα και μπορεί να είναι η αιτία για αλλαγή του παντοτινού τρόπου ζωής τους. Σήμερα, μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης, ο άνθρωπος έχει επιτύχει να λύσει πολλά ζητήματα που αφορούσαν την κοινωνία και να δημιουργήσει πιο ασφαλείς και άνετες συνθήκες ζωής. Μέσω της κατανόησης των φυσικών φαινομένων και της μελέτης των μηχανισμών δημιουργίας τους, ο άνθρωπος κατάφερε να μειώσει τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Τώρα πιστεύεται ότι η πρόβλεψη και η ενημέρωση είναι η ανθρώπινη ασπίδα απέναντι σε σεισμούς, πλημμύρες, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις, δασικές πυρκαγιές που συμβαίνουν στο φυσικό του περιβάλλον και απειλούν τη ζωή, τα περιουσιακά στοιχεία και την πολιτιστική του κληρονομιά. Ένας από τους στόχους της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει που οφείλονται οι φυσικοί κίνδυνοι, στο πως μπορούν να προληφθούν και να γίνει η σωστή αντιμετώπιση με τα μοντέλα πρόληψης και τις νομοθεσίες που εφαρμόζονται. Μπορούν να προβλεφθούν και να αποτραπούν σε κάποιο βαθμό, καθώς οι μηχανισμοί που προκαλούν τις φυσικές καταστροφές υποδεικνύονται ως αντικείμενο μελέτης και έρευνας και έχουν επιτευχθεί σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις. Τώρα, οι άνθρωποι δεν είναι αδύναμοι απέναντι στους φυσικούς κινδύνους και είναι ο καλύτερος χρόνος για να σταματήσουν την παθητική αντιμετώπιση των προβλημάτων και να προσπαθήσουν για καλύτερους τρόπους επιδιόρθωσης για την ανάκαμψη μετά την καταστροφή. Η ολοκληρωμένη διαχείριση γίνεται μέσω προβλέψεων, πληροφοριών, σχεδιασμού, λήψης μέτρων προστασίας και εργαλείων αποκατάστασης. Η σύνθετη διαχείριση των φυσικών κινδύνων είναι ένα πολυπαραμετρικό και τρέχον πρόβλημα και αποτελεί το έναυσμα της συγγραφής της παρούσας διπλωματικής εργασίας.
Keywords: Σεισμοί; Πλημμύρες; Διάβρωση; Earthquakes; Floods; Erosion