Ψυχικά Υγιείς Μητέρες - Γερά Θεμέλια Νέας Γενιάς. Αξιολόγηση ψυχοκοινωνικών παραγόντων κινδύνου σε έγκυες γυναίκες και αποτελεσματικές πρόωρες παρεμβάσεις, σε Δημόσια Μαιευτικά τμήματα της Κύπρου - Χατζηγεωργίου, Ελένη; Κολιανδρή, Γιάννα; Σπυρίδου, Άντρια (My University, 2019)
Εισαγωγή: Οι εξελίξεις στο χώρο της περιγεννητικής έρευνας και ψυχολογίας καταδεικνύουν ότι υπάρχει μια σειρά ψυχοκοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία της εγκύου και του εμβρύου - νεογνού. Σκοπός: Να διερευνήσει τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας και την υγεία και ανάπτυξη του εμβρύου-νεογνού. Παράλληλα, να αξιολογήσει τη χρησιμότητα του ερωτηματολογίου KINDEX. Μέθοδος: Μικτή μεθοδολογική προσέγγιση. Χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο KINDEX έγινε συνέντευξη σε 301 έγκυες γυναίκες στα πέντε δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου. Μετά από την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων οι ερευνήτριες έγραψαν ανα- στοχαστικά ημερολόγια, τα οποία αναλύθηκαν με θεματική ανάλυση. Αποτελέσματα: Το άθροισμα KINDEX ήταν σημαντικά υψηλότερο στις έγκυες γυναίκες που είχαν φόβο των οικονομικών δυσκολιών και στις έγκυες γυναίκες που βίωναν βία από το σύντροφο τους (IPV). Από την ποιοτική ανάλυση, προέκυψαν τρία θέματα: I: Χρήσιμος ο εντοπισμός των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των εγκύων και των εμβρύων/νεογνών. ΙΙ: Η προγεννητική φροντίδα στην Κύπρο χρειάζεται βελτίωση. III: Εταιρική σχέση μεταξύ εγκύων γυναικών και επαγγελματιών υγείας. Συμπέρασμα: Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση στη ψυχολογία της μητρότητας και την ευκαιρία να χρησιμοποιούν ειδικά αξιόπιστα εργαλεία ελέγχου. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δημιουργήσουν στρατηγικές για την προώθηση της ψυχοκοινωνικής ευημερίας των μητέρων. Το ερωτηματολόγιο KINDEX είναι ένα έγκυρο προγεννητικό εργαλείο.
Healthy mothers - Happy children: Prenatal assessment for psychosocial factors in public hospitals of Cyprus Republic
Keywords: Maternal mental health; Prenatal; Psychosocial risk assessment; Midwives; KINDEX; Pregnancy