Προλήψεις λοιμώξεων σε ορθοπαιδικά περιστατικά στις αίθουσες χειρουργείων - Σκάγιας, Γιώργος (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Στην παρούσα εργασία θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση διαφόρων παραγόντων που βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων από τη χειρουργική περιοχή σε ορθοπεδικά περιστατικά. Η χειρουργική φροντίδα αποτελεί απαραίτητη πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εμφάνιση λοιμώξεων από την χειρουργημένη περιοχή (SSI) καθιστά δυσκολίες τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές. Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης SSI στην ορθοπεδική χειρουργική oδήγησε στην διεξαγωγή ορισμένων μελετών για την αποφυγή των λοιμώξεων. Αρχικά, εξετάζονται οι παράγοντες που οδηγούν σε SSI ποικίλλουν ανάλογα τη φύση της επεμβατικής διαδικασίας και τα κλινικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Συγκεκριμένα, ορισμένα χαρακτηριστικά αφορούν το φύλο των γυναικών, και η παχυσαρκία (Namba et al., 2012), ενώ αναφέρονται και η ρευματολογική ασθένεια, η πήξη του αίματος και η προεγχειρητική αναιμία (Bozic et al., 2012). Στη συνέχεια, εξετάζονται παράμετροι και σχεδιασμοί για μείωση των SSI, που μπορούν να εφαρμοστούν είτε προληπτικά είτε οχί. Μελετήθηκε η επίδραση της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας, και πως ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της σχετίζεται με μείωση των περιστατικών. Βρέθηκε πως δεν σχετιζεται με της λοιμώξεις λόγο ορθοπεδικών χειρουργίων καθώς τα παθογόνα μικρόβια που εντοπίζονται στα ούρα και στη λοίμωξη των αρθρώσεων δεν είναι σχεδόν ποτέ τα ίδια (Martínez-Vélez et al., 2010). Επιπλέον, ο έλεγχος της υπεργλυκαιμίες κατέδειξε πως είναι σημαντικός ο έλεγχος της ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς συστήνεται οι τιμές της HbA1c, να ελεγχθούν και να ρυθμιστούν κάτω απο 7,5 mg / dL. (Jämsen et al., 2010; Cancienne et al., 2017). Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η αντιμικροβιακή θεραπεία πριν την εγχείρηση, ή αλλιώς χημειοπροφύλαξη. Στα άρθρα που μελετήθηκαν έγινε ανάδειξη της χρήσης διπλού σχήματος σε αρθροπλαστική ισχίου καθώς και η χρήση χλωρεξιδίνης, με μορφή επιθέματος (Bosco et al., 2016; Johnson et al., 2012). Αντίθετα, δεν συνηστάται η χρηση βανκομυκίνης σε αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος. (Courtney et al., 2015). Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημασία της ροή της κυκλοφορίας, ο αριθμός των παρόντων ατόμων και η διάρκεια του χειρουργίου που αφορούν το 68% των περιπτώσεων SSI. (Andersson et al., 2012)
Keywords: Λοιμώξεις; Χειρουργημένη περιοχή; Ορθοπεδική χειρουργική; Χημειοπροφύλαξη; Infections; Surgical site infections; Orthopedic surgery; Antimicrobial therapy