Σύγκριση δικτυακών τεχνικών RTK με χρήση των δικτύων μόνιμων σταθμών CYPOS και ATLAS - Σοφοκλέους, Σοφοκλή (q, 2021)
Τις τελευταίες δεκαετίες τις οποίες διανύει η ανθρωπότητα η τεχνολογία αναπτύσσεται πολύ ραγδαία κάνοντας έτσι την ζωή του ανθρώπου πιο εύκολη. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την επιστήμη της Γεωδαισίας. Η επιστήμη της Γεωδαισίας μπορεί να ασχολείται με διάφορα και αρκετά θέματα όπου ένα εκ των οποίων είναι ο κλάδος της Τοπογραφίας. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η διεξαγωγή μιας εργασίας στο πεδίο με την χρήση του οργάνου Total Station δεν ήταν και πολύ εύκολη. Η ενσωμάτωση των δεκτών GNSS στην φαρέτρα ενός Τοπογράφου Μηχανικού και η χρήση της δορυφορικής Γεωδαισίας έχει λύσει αρκετά από τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε στο πεδίο. Μερικά από αυτά είναι για παράδειγμα η δυσκολία αποτύπωσης και χάραξης διαφόρων αντικειμένων λόγου εμποδίων, αλλά και η εξοικονόμηση χρόνου όπου είναι μερικά από τα πάγια προβλήματα ενός Τοπογράφου Μηχανικού. Στην παρούσα πτυχιακή γίνεται αρχικά αναφορά στο θέμα που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την καθοδήγηση του καθηγητή Δρ. Δανέζη Χριστόδουλο. Έπειτα, γίνεται μια μικρή εστίαση στην επεξήγηση για τους ορισμούς και για τις διάφορες έννοιες, μεθόδους και χαρακτηρισμούς που αφορούν τους δέκτες GNSS επεξηγώντας ακόμη και τον τρόπος λειτουργίας του. Η περιοχή μελέτης της δεδομένης πτυχιακής εργασίας αφορούσε την επαρχία Λεμεσού και πιο συγκεκριμένα την περιοχή Μόλος και Παλιό Λιμάνι αλλά και την επαρχία Πάφου στην περιοχή Κάτω Πάφος (στο λιμανάκι). Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, καθώς και για τα διάφορα τοπογραφικά όργανα (δέκτης GNSS, Total Station) τα οποία έγιναν χρήση με σκοπό να σηματοδοτηθούν και να μετρηθούν τα σταθερά τριγωνομετρικά σημεία όπου τοποθετήθηκαν για να πραγματοποιηθεί η σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ τους, στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας. Ακόμη γίνεται επεξήγηση της χρησιμότητας των εργαλείων αυτών, τον τρόπο χρήση τους αλλά και της αποτελεσματικότητα τους. Επιπλέων γίνεται αναφορά για την μεθοδολογία με την περιγραφή της διαδικασίας βάση ημερολογίου όπου κρατήθηκε με σκοπό την ολοκλήρωση των εργασιών που διαδραματίστηκαν με σκοπό να παρθούν κάποιες μετρήσεις αλλά και να επεξεργαστούν τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν. Ακόμη παρουσιάζονται οι μετρήσεις σε πίνακες που είχαν παρθεί από δέκτη GNSS με τα δύο συστήματα εντοπισμού που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο, του CYPOS και ATLAS με τις διαφορετικές βάσεις (μεθόδους) για RTK προσδιορισμό θέσεων. Επιπρόσθετα, γίνεται χρήση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που προσδιορίσθηκαν από μια άλλη φοιτήτρια για λόγους πτυχιακής εργασίας με διαφορετικές μεθόδους προσδιορισμού θέσης και τα οποία αποτελέσματα αφορούν τα ίδια σημεία μέτρησης με την παρούσα πτυχιακής εργασίας. Τέλος σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν έχουν κατασκευαστεί πίνακες στους οποίους διαφαίνονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Τα δεδομένα αυτά έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα Excel με σκοπό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες επεξεργασίες. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασία των μετρήσεων και με την δημιουργία των τελικών πινάκων γίνονται οι κατάλληλοι σχολιασμοί για το ποιο από τα δύο συστήματα μέτρησης σημείων στην Κύπρο και με ποια βάση είναι πιο κατάλληλο και αξιόπιστο. Επιπλέων, στα σχόλια γίνεται λόγος για τα ποια είναι τα αρνητικά του κάθε ενός συστήματος και ποια τα θετικά τους. Σε κάθε φάση της πτυχιακής εργασίας στο πεδίο συλλεγόταν φωτογραφικό υλικό, το οποίο εμφανίζεται σε σημεία στη δεδομένη πτυχιακή εργασία με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και επεξήγηση των διαδικασιών που διεξαχθήκαν, ώστε ο αναγνώστης να έχει μια καλύτερη αντίληψη και εικόνα των πολλαπλών ενεργειών που πρόβηκα.
Keywords: CYPOS; ATLAS; GPS; RTK; GNSS; CYPOS; ATLAS; GPS; RTK; GNSS