Οι επιδράσεις ενός τροποποιημένου προγράμματος “Constraint Induced Language Therapy (CILT)” στο επικοινωνιακό προφίλ ενός ατόμου με Αφασία μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο - Δημητρίου, Μαρία (My University, 2022)
Εισαγωγή: Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και την τρίτη κύρια αιτία πρόκλησης αναπηρίας. Αρκετές μελέτες έδειξαν πως συχνή επίπτωση του Εγκεφαλικού Επεισοδίου είναι η εμφάνιση Αφασίας. Υπάρχουν αρκετοί τύποι Αφασίας, κάποιοι από αυτούς είναι η αφασία Broca, η αφασία Wernicke, η ολική αφασία, η ανομική αφασία και η αφασία αγωγιμότητας. Αποδεδειγμένη για την θεραπεία και την αποκατάσταση, είναι η συμβολή των λογοθεραπευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τύπους της αφασίας. Έχουν διεξαχθεί ποικίλες έρευνες για την συμβολή της Constraint- Induced Language Therapy (CILT) στην θεραπεία, σε ασθενείς με χρόνια ή οξεία αφασία. Ο σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να εξετάσουμε αν η λογοθεραπεία μέσω της μεθόδου Constraint-induced language therapy (CILT) μπορεί να βελτιώσει το επικοινωνιακό προφίλ ενός ατόμου με αφασία μετά από εγκεφαλικό. Μεθοδολογία: Για την διεξαγωγή της έρευνας, πραγματοποιήθηκε μελέτη περίπτωσης μιας νεαρής κοπέλας με χρόνια ανομική αφασία. Αρχικά, έγιναν 3 αξιολογήσεις στην συμμετέχουσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Τα εργαλεία αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το «The Boston diagnostic aphasia examination (BDAE-SF)», το «Τhe Peabody Picture Vocabulary Test-Revised (PPVT-R)», οι «Έγχρωμοι προοδευτικοί πίνακες του Raven - Raven's Coloured Progressive Matrices (RCPM)», και την «Κλίμακα ποιότητας ζωής για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την αφασία με 39 στοιχεία (SAQOL-39)». Έπειτα, ακολούθησαν 10 συνεχόμενες συνεδρίες CILT 1:30 ώρας έκαστη με διάλειμμα το Σαββατοκύριακο. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επαναξιολόγηση αμέσως μετά τη θεραπεία. Αποτελέσματα: Τα δεδομένα της επαναξιολόγησης όλων των εργαλείων αξιολόγησης δείχνουν πως η επίδοση της συμμετέχουσας παραμένει σταθερή και μετά τη θεραπεία που της χορηγήθηκε. Όσον αφορά την Ποιότητα ζωής, η συμμετέχοντας δεν αξιολογήθηκε μετά τη θεραπεία, αλλά θα αξιολογηθεί 6 μήνες μετά την θεραπεία, έτσι δεν υπάρχουν δεδομένα. Συμπεράσματα: Κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της CILT θεραπείας στην επικοινωνία των ασθενών με αφασία. Με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αφασία και την ανεξαρτητοποίηση τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
Keywords: Εγκεφαλικό Επεισόδιο; Αφασία; Θεραπεία; Επικοινωνία; Stroke; Aphasia; Treatment; Constraint-induced language therapy; Communication