Σχεδιασμός συστήματος εκκένωσης, εκτακτής ανάγκης για πολυόροφα κτίρια - Αριστείδου, Αντρέας; Βρουλλίδου, Ειρήνη (My University, 2023)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός συστήματος εκκένωσης σε πολυώροφα κτίρια για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα αυτά αναφέρονται σε πολύ ψηλά κτίρια πάνω από δέκα ορόφους στα οποία δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση από μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Για τον σχεδιασμό των συστημάτων αυτών έγιναν μελέτες από διάφορες πηγές, για το ποιο συστήματα χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις σε ουρανοξύστες στο εξωτερικό, ώστε να αντλήσουμε πληροφορίες για τις απαιτήσεις των συστημάτων αυτών. Ακόμη μελετήθηκαν όλοι οι λόγοι που μπορούν να φέρουν το κτίριο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι στρατηγικές εκκένωσης που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο για σωστή και ασφαλέστερη εκκένωση για τους ενοίκους του κάθε κτιρίου. Με βάση τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, καταλήξαμε στο σχεδιασμό και στην κατασκευή δύο συστημάτων εκκένωσης, το ένα εφαρμόζεται στο εσωτερικό του κτιρίου και το άλλο στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των συστημάτων εκκένωσης υπήρξε εκτενής χρήση του λογισμικού SolidWorks , μέσα από το οποίο έγινε λεπτομερής ανάλυση όλων των συνιστωσών με σκοπό την βελτιστοποίηση όσο περισσότερων παραμέτρων, για την ασφαλέστερη χρήση των συστημάτων.
Keywords: Εκκένωση; Ασφάλεια; Ταχύτητα; Evacuation; Safety; Speed