Αξιολόγηση προγραμμάτων επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας από κύπριους λογοπαθολόγους - Κασινίδου, Χαρίκλεια (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η επικοινωνία είναι η διαδικασία ανταλλαγής ιδεών και πληροφοριών ανάμεσα στα άτομα και είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Υπάρχουν άτομα τα οποία παρουσιάζουν περιορισμένη ή καθόλου λεκτική επικοινωνία και έτσι για να επικοινωνήσουν χρησιμοποιούν συστήματα Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας (ΕΕΕ), όπως είναι το PECS και το ΜΑΚΑΤΟΝ. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει το πώς οι Κύπριοι Λογοθεραπευτές αξιοποιούν τα συστήματα ΕΕΕ στα πλαίσια των θεραπευτικών τους συνεδριών, εστιάζοντας στα συστήματα/ γλωσσικά προγράμματα PECS και ΜΑΚΑΤΟΝ. Στην έρευνα συμμετείχαν 10 εγγεγραμμένοι Λογοθεραπευτές, οι οποίοι ήταν εκπαιδευμένοι στην χρήση των δυο συστημάτων μέσω σεμιναρίων και χρησιμοποιούν το ένα από τα δύο στις συνεδρίες τους. Πραγματοποιήθηκαν ημι – δομημένες συνεντεύξεις, στις οποίες χρησιμοποιήθηκε λίστα με ερωτήσεις που αφορούσαν κάποιες γενικές πληροφορίες για την εκπαίδευση των συμμετεχόντων καθώς και για την χρήση των συστημάτων PECS και ΜΑΚΑΤΟΝ. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν μέσω θεματικής ανάλυσης. Τα ευρήματα ανέδειξαν πως οι Κύπριοι Λογοπαθολόγοι χρησιμοποιούν το σύστημα PECS σε περιορισμένο φάσμα επικοινωνιακών διαταραχών, επηρεαζόμενοι από παράγοντες που αφορούν το περιβάλλον, του ίδιους αλλά κυρίως το άτομο. Όπως επίσης υπογραμμίζεται, οι Λογοπαθολόγοι δεν χρησιμοποιούν πολύ το PECS γιατί θεωρούν ότι είναι πολύ δομημένο και συμπεριφοριστικό πρόγραμμα. Συμπερασματικά, οι Κύπριοι Λογοπαθολόγοι θεωρούν ότι υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν έτσι ώστε το σύστημα PECS να γίνει πιο αποτελεσματικό και ότι η επιμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντος του ατόμου είναι υψίστης σημασίας για επιτυχή και αποτελεσματική χρήση του συστήματος. Τέλος, ένα σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι η σπουδαιότητα της επιτακτικής ανάγκης συνεχούς επιμόρφωσης των Λογοπαθολόγων στα συστήματα ΕΕΕ, για την παροχή πιο ποιοτικών υπηρεσιών.
Keywords: Επαυξητική Εναλλακτική Επικοινωνία; PECS; ΜΑΚΑΤΟΝ; Λογοθεραπευτές