Σχέση δομής – λειτουργίας του φωτοσυνθετικού μηχανισμού των διατόμων Phaeodactylum Tricornutum και Thalassiosira - Τσέλιος, Χαράλαμπος (My University, 2022)
Τα διάτομα είναι μονοκύτταροι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί υπεύθυνοι για το 20% της φωτοσύνθεσης που πραγματοποιείται στον πλανήτη. Για τη συλλογή φωτός επιστρατεύουν τα σύμπλοκα συλλογής φωτός FCPs (Fucoxanthin Chlorophyll Proteins) που αποτελούνται από τις χλωροφύλλες α και c καθώς και τα καροτενοειδή φουκοξανθίνη και διαδινοξανθίνη. Οι οργανισμοί αυτοί αξιοποιούν μηχανισμούς προστασίας έτσι ώστε να είναι εφικτή η επιβίωση τους σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα όπως είναι οι αυξομειώσεις στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην παρούσα διατριβή αξιοποιούνται οι φασματοσκοπικές τεχνικές απορρόφησης ορατού – υπεριώδους, φθορισμού και Raman καθώς και η αναλυτική τεχνική της υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης για να μελετηθεί η απόκριση των κυττάρων δύο ειδών διατόμων κάτω από διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης. Από την κατηγορία των πτεροειδών διατόμων έχει επιλεγεί το είδος Phaeodactylum Tricornutum και από την κατηγορία των κεντρικών διατόμων το είδος Thalassiosira Pseudonana. Με την αλλαγή των συνθηκών ανάπτυξης παρατηρήθηκαν μεταβολές στη συγκέντρωση των παραγόμενων χρωμοφόρων μορίων καθώς και σημαντικές διαφορές στις ιδιότητες και τις αλληλεπιδράσεις που αυτά εμφανίζουν. Οι μεταβολές αυτές φαίνεται πως έχουν εξάρτηση τόσο από την ένταση όσο και από το μήκος κύματος της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των διατόμων. Επίσης έχει πραγματοποιηθεί απομόνωση και μελέτη των ιδιοτήτων των FCPs των συγκεκριμένων οργανισμών καθώς και ανάπτυξη του διατόμου Phaeodactylum Tricornutum με αντικατάσταση του 14Ν με το ισότοπο 15Ν με σκοπό τον χαρακτηρισμό των παρατηρούμενων N-ευαίσθητων δονήσεων με χρήση της φασματοσκοπίας Raman.
Keywords: διάτομα; φωτοσύνθεση; καροτενοειδή; φασματοσκοπία Raman