Ένταξη ανακυκλωμένων υλικών σε μείγμα σκυροδέματος - Πέτρου, Μαρία (My University, 2022)
Ευρέως γνωστή είναι η ανάγκη ένταξης ανακυκλωμένων υλικών στην καθημερινότητά μας ώστε να μειωθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που πληθαίνονται με τον χρόνο. Έτσι και στο σκυρόδεμα γίνεται η προσπάθεια ένταξης εναλλακτικών υλικών με αντικατάσταση άλλων πιο μολυσματικών προς την φύση. Τα ελαστικά οχημάτων και τα απόβλητα των λατομείων δεν χρησιμοποιούνται ξανά όταν φτάσουν στο τέλος ζωής τους και καταλαμβάνουν εκτάσεις γης που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Το τσιμέντο είναι ένα από αυτά το οποίο απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα κατά την παραγωγή του. Η ένταξη ελαστικών των οχημάτων αλλά και αποβλήτων του λατομείου στο σκυρόδεμα είναι μία πιθανή εναλλακτική λύση. Το σκυρόδεμα με απόβλητα των λατομείων προσφέρουν παρόμοιες αντιδράσεις ως προς την ροή και την θλιπτική αντοχή με το σκυρόδεμα, και η χρήση ελαστικών σε αυτό φέρει αποτελέσματα όπου το σπάσιμο σκυροδέματος είναι ήπιο και φέρει τα ίδια αποτελέσματα με το οπλισμένο σκυρόδεμα. Επιπρόσθετα, η χρήση ελαστικών και αποβλήτων στο σκυρόδεμα φέρει επίσης καλά αποτελέσματα.
Keywords: Σκυρόδεμα; Απόβλητα λατομείων; Ελαστικά οχημάτων; Θλιπτική αντοχή; Ροή; Ανακύκλωση; Concrete; Quarry waste; Vehicle tyres; Compressive strength; Flow; Recycling