Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: φωτοβολταϊκά συστήματα - Κυριάκου, Αντρέας (My University, 2024)
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν τα ορυκτά καύσιμα στο περιβάλλον. Με τον όρο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εννοούμε, οι πηγές ενέργεια που υπάρχουν εν αφθονία στο φυσικό περιβάλλον. Αυτές οι πηγές είναι οι πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο, προτού στραφεί στην χρήση συμβατικών καυσίμων. Η εξοικονόμηση, αλλά και η ταυτόχρονη ορθολογική χρήση της ενέργειας μπορεί να γινεί με αρκετούς τρόπους. Μερικοί τρόποι αντικατάστασης συμβατικών καυσίμων είναι η ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά συστήματα), αιολική ενέργεια, υδραυλική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια και η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Ένα απο τους πιο αποδοτικούς τρόπους είναι η χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα βασίζονται στην φιλοσοφία της φωτοσύνθεσης των φυτών που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε χημική ενέργεια με φυσικές διεργασίες. Έτσι και τα φωτοβολταϊκά συστήματα εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενεργεία και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια, μέσω φωτοσυνθετικών μηχανισμών. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα παίζουν σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Μερικά προβλήματα είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η επεξήγηση του οφέλους της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γινεί εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, καθώς και τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα γίνει αναφορά στις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα οφέλη τους. Στο δεύτερο μέρος θα γίνει μια λεπτομερείς επεξήγηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και στο τελευταίο μέρος θα συζητηθούν τα αποτελέσματα και μερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια.
Keywords: φωτοβολταϊκά; PV; ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; ηλιακή ενέργεια; αιολική ενέργεια; βιομάζα; γεωθερμική ενέργεια; υδραυλική ενέργεια; photovoltaics; PV; renewable energy sources; solar energy; wind power; biomass; geothermal energy; hydraulic energy