Ανίχνευση Εντεροβακτηριδίων, Κολοβακτηριδίων, E. Coli, και Salmonella Spp., σε γαλακτοπαραγωγικά βουστάσια της Κύπρου - Λοϊζου, Ιωάννα (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Στην Κυπριακή Δημοκρατία το αγελαδινό γάλα καταναλώνεται σε υψηλό ποσοστό πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού καθώς και τις ευπαθής ομάδες. Το νωπό αγελαδινό γάλα, λόγω των υψηλών θρεπτικών συστατικών που διακατέχει, αποτελεί ένα προϊόν υψηλής επιμόλυνσης από μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Κύριοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που παρουσιάζονται στο νωπό αγελαδινό γάλα είναι το E.coli O157:H7 καθώς και τα παθογόνα είδη της Σαλμονέλας. Το εντεροαιμοραγικό στέλεχος E.coli O157:H7 μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Τα παθογόνα είδη της Σαλμονέλας μπορούν να προκαλέσουν εντερικό πυρετό, ως αποτέλεσμα να συνιστούν είδη εξαιρετικής επικινδυνότητας για τον άνθρωπο. Η υφιστάμενη έρευνα αποτελεί μια από τις πρώτες τεκμηριωμένες αναφορές που προσδιορίζουν τα ποσοστά ανίχνευσης των μικροοργανισμών, στο αγελαδινό νωπό γάλα της Κύπρου. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν ο υπολογισμός της ολικής μικροβιακής χλωρίδας (ΟΜΧ) του νωπού αγελαδινού γάλακτος και ο προσδιορισμός του ποσοστού ανίχνευσης κολοβακτηριδίων, εντεροβακτηριδίων, Salmonella spp., και E.coli. των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων, των βοοειδών της Κύπρου για το 2019-2020. Από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες Κύπρου δόθηκαν δείγματα από 51 γαλακτοπαραγωγικές μονάδες (n=51). Από τα δείγματα αυτά το 78,43% (40) παρουσίασαν Εντεροβακτηρίδια, το 70,5% (36) παρουσίασαν κολοβακτηρίδια, το 19.60% (10) παρουσίασαν E.coli και το 7,8% (4) ήταν θετικά σε Salmonella spp.Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν με επιδημιολογικά στοιχεία διαφορετικών χωρών για διαφορετικές χρονικές περιόδους, για να προσδιοριστεί μια συνολική εικόνα των επιπέδων της υγιεινής κατάστασης, των γαλακτοπαραγωγικών μονάδων βοοειδών του νησιού. Τα υφιστάμενα στοιχεία θα αποτελέσουν βασικά δεδομένα αξιολόγησης και βελτίωσης της μικροβιολογικής ποιότητας του νωπού αγελαδινού γάλακτος, με την θέσπιση κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής όπου κρίνεται απαραίτητο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διεξήχθησαν, η Κύπρος φαίνεται να έχει χαμηλό ποσοστό ανίχνευσης Salmonella spp και E.coli στα βοοειδή σε σχέση με άλλες χώρες.
Keywords: E.coli; Salmonella spp; Εντεροβακτηρίδια; Κολοβακτηρίδια; E.coli; Salmonella spp.; Enterobacteriaceae; Coliforms