Διάβρωση χάλυβα σε κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος - Κασόλας, Αθανάσιος Ελ. (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Το ζήτημα της διάβρωσης του χαλύβδινου οπλισμού του οπλισμένου σκυροδέματος είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου μεγάλο μέρος τόσο ιδιωτικών όσο και δημοσίων δομών και έργων βρίσκονται σε ιδιαίτερα διαβρωτικό περιβάλλον, όπως στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, στην σχετική βιβλιογραφία, αλλά και στους υπάρχοντες κώδικες ανά χώρα και περιοχή υπάρχουν καταγεγραμμένες τόσο οι κατάλληλες μέθοδοι ελέγχου όσο και οι προτιμώμενες ανά περίσταση μέθοδοι αποκατάστασης δομών από οπλισμένο σκυρόδεμα των οποίων ο οπλισμός έχει προσβληθεί από διάβρωση. Η παρούσα εργασία εξετάζει βιβλιογραφικά το ζήτημα της διάβρωσης του οπλισμού στο σκυρόδεμα αναλύοντας τόσο το θεωρητικό υπόβαθρο που αφορά στην διάβρωση, όσο και τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και τον ρυθμό ανάπτυξης της. Περαιτέρω, παρουσιάζονται οι υπάρχουσες μέθοδοι ελέγχου ως προς την διάβρωση αλλά και οι μέθοδοι που είναι διαθέσιμες για την επισκευή δομών με προβλήματα διάβρωσης σε οπλισμό. Τέλος, και με βάση τη παρουσίαση των παραπάνω, παρουσιάζεται η πρόταση για την επισκευή υπάρχουσας κατασκευής ως μελέτης περίπτωσης και εφαρμογής της κατάλληλης τεχνικής επιδιόρθωσης.
Keywords: Οπλισμένο σκυρόδεμα; Διάβρωση οπλισμού; Ενανθράκωση; Επισκευή οπλισμού; Reinforced concrete; Armament corrosion; Carbonation; Armament repair