Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της φωτοθεραπείας στην επίπτωση του παραληρήματος σε ασθενείς μονάδων εντατικής θεραπείας - Γεωργιάδου, Μαρία (My University, 2022)
Εισαγωγή: Το παραλήρημα αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο στους νοσηλευόμενους ασθενείς και ειδικότερα στους ασθενείς που φιλοξενούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας φωτοθεραπείας ως μονοθεραπεία στην πρόληψη και διαχείριση του παραληρήματος στους νοσηλευόμενους ασθενείς στις ΜΕΘ. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων PUBMED, COHRANE LIBRARY και CINAHL με τις λέξεις κλειδιά: delirium, prevention, critical ill, light therapy, bright light therapy, circadian rhythm και τους συντελεστές Boolean “AND” και “OR” ανάμεσα τους. Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση προέκυψαν 6 μελέτες για ανασκόπηση που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια, κατά την περίοδο 2007-2021. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως ο κιρκάδιος ρυθμός επηρεάζεται αρκετά κατά την παραμονή των ασθενών στις ΜΕΘ. Οι έξι μελέτες που μελετήθηκαν ήταν ποσοτικές και είχαν πραγματοποιηθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας γενικού τύπου ή μετεγχειρητικές μονάδες εντατικής θεραπείας. Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας την φωτοθεραπείας, σαν μη φαρμακευτική παρέμβαση, για την αντιμετώπιση της επίπτωσης του παραληρήματος βρέθηκε να έχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση σε μόνο 2 από τις 6 μελέτες που διερευνήθηκαν. Συμπεράσματα: Η φωτοθεραπεία σαν μονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του παραληρήματος στις ΜΕΘ δεν είναι πάντα αποτελεσματική και δεν επιφέρει μείωση της επίπτωσης ή της διάρκειας του. Παρόλα αυτά, άλλες μελέτες έδειξαν ότι η φωτοθεραπεία σαν μονοθεραπεία σε δομές εκτός ΜΕΘ και σαν μέρος πολυσύνθετων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Keywords: Παραλήρημα; Πρόληψη; Φωτοθεραπεία; Delirium; Prevention; Critically ill; Light therapy; Bright light therapy; Circadian rhythm