Διήγηση στην εικονική πραγματικότητα παρουσίαση ιστορίας Ελληνικής μυθολογίας - Παπακυριακού, Μαριλένα (My University, 2022)
Η τεχνολογία αναπτύσσετε όλο και περισσότερο καθημερινά. Τον τελευταίο καιρό οι τεχνολογίες γνωστές ως εμβυθιστικές τεχνολογίες αναπτύσσονται ραγδαία. Μέσα σε αυτές τις τεχνολογίες βρίσκετε η εικονική πραγματικότητα. Η διήγηση ιστοριών υπήρξε από πολλά χρονιά πριν και με κάθε άφιξη καινούργιας τεχνολογίας ο άνθρωπος έβρισκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να την ενσωματώσει σε αυτές. Η συγκεκριμένη πτυχιακή κάνει μια προσπάθεια να παρουσιάσει, γνωστή ιστορία της Ελληνικής μυθολογίας «Το κουτί της Πανδώρας» μέσα από την χρήση της εικονικής πραγματικότητας, συνδυάζοντας στοιχεία τρισδιάστατων αντικειμένων και σχεδίων ζωγραφισμένων στο χέρι. Ο χρήστης βιώνει την εμπειρία έχοντας το κείμενο της ιστορία μπροστά του, μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο ή προηγούμενο κομμάτι της ιστορίας πατώντας συγκεκριμένα κουμπιά μέσα στο κόσμο της εμπειρίας. Ο χρήστης έχει την ικανότητα να βλέπει και να κινεί τα χεριά του στην εμπειρία. Η ιστορία συνοδεύτε με σχέδια που εμφανίζονται στον ουρανό και εν μέρη στον γύρω κόσμο. Στην εμπειρία υπάρχει και ένας αφηγητής ο οποίος αφηγείται το κομμάτι της ιστορίας που βρίσκετε μπροστά στον χρήστη κάθε φορά. Η συγκεκριμένη ερευνά για να υλοποιηθεί πέρασε από διάφορες φάσεις. Αρχικά έγινε η βιβλιογραφική ανασκόπηση για συλλογή πληροφοριών. Ακολούθως έγινε η επιλογή της ακριβούς ιστορίας και η προεργασία όλου του σχεδιαστικού κομματιού βάση αυτής (οπτικό σενάριο, τρισδιάστατα μοντέλα, σχέδια). Επιπλέον έγινε ο πειραματισμός και η υλοποίηση του τεχνικού κομματιού της εφαρμογής και ακολουθήσε η ολοκλήρωση της εμπειρίας μετά της προσθήκης όλων των σχεδιαστικών και ηχητικών στοιχείων στον κόσμο. Έγινε ανάλυση αποτελεσμάτων οι οποίες και οδήγησαν στο τελικό συμπέρασμα.
Keywords: Ελληνική μυθολογία; Εικονική Πραγματικότητα; Τρισδιάστατος σχεδιασμός; Σχεδιασμός στο χέρι; Εμβυθιστικές τεχνολογίες; VR storytelling; Virtual Reality Storytelling; Greek mythology; 3D modeling and design; Hand drawn elements; Immersive technologies